Επεισόδιο στη Χάλκη: Διπλή τουρκική πρόκληση – Παρενόχλησαν σκάφη του λιμενικού (Ηχητικό ντοκουμέντο)

Δύο σοβαρά περιστατικά, με το ένα να αφορά παρεμπόδιση διάσωσης προσφύγων καταγράφηκαν τα ξημερώματα στη Χάλκη, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στο ναυάγιο με δεκάδες ανθρώπους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να παρενοχλήσει με λέιζερ ελικόπτερο Super Puma του Πολεμικού Ναυτικού την ώρα που επιχειρούσε να παραλάβει ναυτικό που είχε τραυματιστεί. Στη συνέχεια έγινε και προσπάθεια από τουρκική ακταιωρό να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού την ώρα που έκανε έρευνα και διάσωση στην περιοχή.

Το διπλό επεισόδιο αξιολογείται ως σοβαρό και ως προσπάθεια της Άγκυρας να αμφισβητήσει το δικαίωμα της έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας σε περιοχή ευθύνης της.

Παράλληλα, ενενήντα δύο μετανάστες έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής σε γιγαντιαία επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού. Ειδικότερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε τις απογευματινές ώρες της Τρίτης, για σκάφος σε δυσχερή θέση με αλλοδαπούς επιβαίνοντες στη θαλάσσια περιοχή, δυτικά της Χάλκης.

Άμεσα κινητοποιήθηκε το ΕΚΣΕΔ και στην περιοχή, προς εντοπισμό των ανωτέρω, έσπευσαν τέσσερα περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ενώ παράλληλα απογειώθηκαν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώοι 92 αλλοδαποί σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση. Ωστόσο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, αναφέρουν πως δύο παιδιά αγνοούνται στα νερά του Αιγαίου.

Την ίδια ώρα η Τουρκία, εξακολουθεί να συντηρεί το κλίμα έντασης. Έσπευσε από την πρώτη στιγμή στον τόπο του ναυαγίου με σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και ελικόπτερο, καλώντας μέσω ασυρμάτου τα πλοία, που βρίσκονταν ήδη εκεί και συμμετείχαν στις έρευνες, να αποχωρήσουν επειδή – όπως ανέφεραν – το ναυάγιο έγινε σε περιοχή έρευνας- διάσωσης που ελέγχει η Τουρκία. Η ενέργεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα ορισμένα εμπορικά πλοία να υπακούσουν και να απομακρυνθούν.

Τουρκικών συμφερόντων το πλοίο που παρέδωσε τους πρόσφυγες στην Τουρκία

Τουρκικών συμφερόντων είναι σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο ALEXANDRA A, από το οποίο η ακτοφυλακή των γειτόνων πήρε 19 από τους ναυαγούς μετανάστες αλλά και τον διακινητή τους. Η υπόθεση του ναυαγίου δυτικά της Χάλκης έτσι κι αλλιώς προκάλεσε υποψίες από την πρώτη στιγμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πλοίαρχος του τουρκικού πλοίου ALEXANDRA A με σημαία Μάλτας  αν και συμμετείχε στην επιχείρηση υπό Ελληνικές οδηγίες σε διεθνή μεν ύδατα, αλλά εντός της Ζώνης Ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Ελλάδος, παρέδωσε τους 19 σε τουρκική ακταιωρό η οποία εμφανίστηκε στην περιοχή του συμβάντος.

About Author