Μαγιορκίνης: Ο κοροναϊός εξακολουθεί να σιγοβράζει – Απαραίτητη η χρήση μάσκας

Αυτήν την ώρα πραγματοποιείται η ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά και τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Ο κ. Μαγιορκίνης θα αντικαταστήσει αυτήν την εβδομάδα τον Σωτήρη Τσιόδρα, καθώς ο καθηγητής λοιμωξιολογίας απουσιάζει.

Όπως έκανε γνωστό ο ΕΟΔΥ λίγο πριν την έναρξη της ενημέρωσης, στη χώρα καταγράφηκαν 168 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο. 31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ έχουμε ένα ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 243 θανάτους συνολικά στη χώρα.

«Έξι μήνες συμπληρώνονται σήμερα από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα»

Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, σήμερα συμπληρώνονται έξι μήνες από τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στη χώρα, στις 25 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, αφότου έδωσε την ημερήσια αύξηση κρουσμάτων για την Τρίτη 25 Αυγούστου.

Όπως τόνισε, μπορεί ο αριθμός νέων μολύνσεων να είναι μικρότερος των 200 σήμερα, αυτό όμως δεν πρέπει να δημιουργεί εφησυχασμό. Άλλωστε, τόνισε πως ο αριθμός των διασωληνωμένων υπερβαίνει τους 20 από τις αρχές του μήνα, ενώ σήμερα οι ασθενείς κορωνοϊού σε ΜΕΘ είναι 31. «Φαίνεται ότι η δραματική αύξηση των κρουσμάτων που θα οδηγούσε σύμφωνα με μοντέλα σε παραπάνω από 400 ανά ημέρα έχει περιοριστεί», πρόσθεσε ο καθηγητής.

«Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να σιγοβράζει»

«Η επιβράδυνση ήρθε σχετικά νωρίτερα από την εκδήλωση ενός πλήρους β’ κύματος» συνέχισε, αλλά τόνισε πως η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να δείχνει αυξητική τάση.

Ο κορωνοϊός «εξακολουθεί να σιγοβράζει» είπε ο κ. Μαγιορκίνης χαρακτηριστικά. Ο καθηγητής εξήγησε πως ο ιός δεν μεταδίδεται ομοιόμορφα και ακολουθεί δυναμική υπερμετάδοσης, κάτι που σημαίνει πως ένας μικρός αριθμός θετικών στον κορωνοϊό, μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε πολλά άτομα.

«Ανησυχία προκαλεί η διάδοση του κορωνοϊού σε μικρότερες ηλικίες»

«Ανησυχία προκαλεί η εκτεταμένη διασπορά σε μικρότερες ηλικίες» σχολίασε στη συνέχεια ο Γκίκας Μαγιορκίνης που τόνισε πως παρατηρούνται και – περιορισμένα μεν – περιστατικά βαριά ασθενών νεαρής ηλικίας. Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής τόνισε πως οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της λοίμωξης ακόμη και όταν κανείς την περάσει με ήπια συμπτώματα δεν είναι ακριβώς γνωστές.

Σημαντικό ρόλο στην ανάσχεση του β’ κύματος διαδραματίζει «η ενεργητική επιδημιολογική επιτήρηση της επιδημίας, μέσω μαζικών αλλά και στοχευμένων ελέγχων από τον ΕΟΔΥ» σημείωσε επιπλέον ο Γκίκας Μαγιορκίνης.Όπως είπε, η διάγνωση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών επιτρέπει στους ειδικούς τον περιορισμό της διάδοσης με μικρό κοινωνικοοικονομικό κόστος.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολίασε πως η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει έξαρση κρουσμάτων. Ο κ. Μαγιορκίνης έκρινε πως ενδεχομένως η κόπωση από τόσους μήνες πανδημίας, «έχει οδηγήσει σε χαλάρωση της προσήλωσης σε συμπεριδορές της κοινωνικής απόστασης».

Παράλληλα, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ αναφέρθηκε στην είδηση που κάνει τον γύρο του κόσμου το τελευταίο διάστημα και θέλει ασθενή να επαναμολύνεται από τον κορωνοϊό. Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως τα δεδομένα αναφορικά με το περιστατικό δεν είναι ακόμη αναλυτικά, ούτε έχουν δημοσιευθεί σε κάποιο ιατρικό περιοδικό και ως εκ τούτου θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.

Ωστόσο, παρότι η είδηση ακούγεται αποκαρδιωτική, ο Γκίκας Μαγιορκίνης έδωσε μια αισιόδοξη διάσταση στο περιστατικό επαναμόλυνσης από τον κορωνοϊό. Όπως εξήγησε, η επαναμόλυνση φαίνεται πως δεν συνοδεύεται από βαρύτατες κλινικές εικόνες, κάτι που δίνει ελπίδες σε ό, τι αφορά στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Στην πιθανότητα που το νέο εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό δεν φανεί ικανό να ανακόψει πλήρως την «είσοδο» του ιού στον οργανισμό, τα παραπάνω στοιχεία υποδηλώνουν πως ακόμη και μια επαναμόλυνση ατόμου που έχει εμβολιαστεί, θα συνοδεύεται από πολύ ηπιότερα συμπτώματα.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση την ενημέρωση:

About Author