Κοροναϊός: Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για το άνοιγμα των σχολείων

Την 1η Σεπτεμβρίου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς. Αν και είχε προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου το άνοιγμα των σχολείων, παραμένει ανοιχτό το σενάριο να μεταφερθεί μια εβδομάδα μετά, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση.

Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, μιλώντας στον Σκάι, προέτρεψε τους γονείς να επιστρέψουν με τα παιδιά στο σπίτι από τις διακοπές την 1η Σεπτέμβρη και να παρακολουθήσουν τα παιδιά για τυχόν συμπτώματα του κοροναϊού μέχρι την επιστροφή τους στα θρανία. Ο  καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον Αντ1 για την έναρξη της νέας σχολική χρονιάς είπε: “Θα πρέπει να δούμε πώς θα κινηθούν τα επιδημιολογικά στοιχεία τις επόμενες ημέρες. Προς το παρόν βλέπω μια αυξημένη κινητικότητα στις ηλικίες 10-19 οι οποίες θα είναι κρίσιμες στη λήψη αποφάσεων τις επόμενες ημέρες. Βλέπω σταθεροποίηση της επιδημίας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, θα δούμε αν θα συνεχιστεί”.

Την 1η Σεπτεμβρίου οι τελικές αποφάσεις

«Ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός είναι την Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου, οι εκπαιδευτικοί να αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία τους, και τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, να ξεκινήσουν τα μαθήματα, μια εβδομάδα νωρίτερα από άλλες χρονιές», είπε χθες η υπουργός Παιδεάις Νίκη Κεραμέως, ενημερώνοντας για τους όρους με τους οποίους θα αρχίσει η νέα σχολική χρονιά, τόνισε ωστόσο ότι η τελική απόφαση για την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας των σχολείων θα ληφθεί την 1η Σεπτεμβρίου. «Παρότι η έναρξη μαθημάτων είναι προγραμματισμένη για τις 7/9, ενδέχεται να υπάρξει κάποια παράταση. Στόχος είναι να περιοριστούν σημαντικά οι μετακινήσεις τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την έναρξη των σχολείων για να περιοριστεί η τυχόν μετάδοση από ασυμπτωματικούς», σημείωσε η υπουργός.

Όλοι οι μαθητές στις τάξεις

Η λειτουργία των σχολικών μονάδων θα πραγματοποιηθεί με όλους τους μαθητές στις τάξεις σε καθημερινή βάση κατά τη νέα σχολική χρονιά.

Χρήση μάσκας

Η μάσκα θα χρησιμοποιείται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους, εκτός από την ώρα φαγητού.

Στους εξωτερικούς χώρους θα χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα, τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών, ούτε στη γυμναστική.

Επίσης, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική. Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Δημοτικού.

Θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους.

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας και από οδηγούς, συνοδούς, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι

– Προβλέπονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε σχολεία, σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης.

Απουσίες μαθητών και εκπαιδευτικών

Οι απουσίες δικαιολογούνται:

1.Αν νοσεί από κοροναϊό ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

2.Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως θα οριστεί από την Επιτροπή. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.

3.Αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το υπουργείο Εσωτερικών. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από το θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας, και στην περίπτωση αυτή θα παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι.

Για τους εκπαιδευτικούς που θα απουσιάζουν προβλέπεται η διδασκαλία μέσω τηλεκπαίδευσης. Και αντίστοιχα για τους μαθητές που θα απουσιάζουν, η παρακολούθηση μέσω τηλεκπαίδευσης.

 

 

About Author