Χαρ. Γώγος για τα 269 κρούσματα: Είμαστε στα όρια του συναγερμού

«Το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι η λύση και το θέμα είναι να είναι αποτελεσματικό στο 60-70%, να εφαρμοστεί στο 70% ώστε να αποκτηθεί η ανοσία της αγέλης», δήλωσε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος.

«Μένει να δούμε από τις μελέτες πόσο ασφαλές είναι και πώς θα λειτουργήσει στις ευπαθείς ομάδες στις οποίες θα γίνει πρώτα», συμπλήρωσε ο κ. Γώγος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο που θα έρθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Προχωρούν και άλλα, όμως είναι πίσω ακόμη», όπως εξήγησε.

Αναφορικά με το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ των κρουσμάτων (269), είπε πως «τα πράγματα είναι στα όρια του συναγερμού και τα κρούσματα είναι σταθερά στα 200». Επεσήμανε, πως αυτή την στιγμή υπάρχει ομάδα ανθρώπων που κυκλοφορούν και δεν ξέρουν ότι είναι φορείς. Όσον αφορά τον δείκτη μεταδοτικότητας στην Ελλάδα σημείωσε πως βρίσκεται «λίγο παραπάνω από 1». «Το ζητούμενο είναι τα ημερησία κρούσματα να γίνουν διψήφια και να αποφύγουμε τα clusters», τόνισε ο καθηγητής.

Σε ερώτηση για τα επιπλέον  μέτρα που μελετούν οι λοιμωξιολόγοι,  απάντησε πως συζητούνται-μεταξύ άλλων- το 8ωρο κλείσιμο μαγαζιών, η οριζόντια χρήση μάσκας, το κλείσιμο μπαρ, εκδηλώσεων κ.α.. Παράλληλα, έκανε έκκληση προς του πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα υπάρχοντα μέτρα.

Ερωτηθείς για το  άνοιγμα των σχολείων, είπε πως μπορεί να γίνει μόνο με μάσκες και τάξεις με λιγότερους μαθητές, τουλάχιστον σε ηλικίες πάνω από 5 ετών. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι δεν ισχύει πως οι μάσκες μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στο αναπνευστικό. «Είναι δυσάρεστη αλλά είναι ασφαλής», κατέληξε.

About Author