Στην Κοιλάδα του Θανάτου καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία των τελευταίων 100 ετών

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει πιθανώς καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, σημειώθηκε στο Εθνικό Πάρκο της Κοιλάδας του Θανάτου στην Καλιφόρνια, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 54,4 βαθμούς Κελσίου. Η καταγραφή σημειώθηκε την Κυριακή στο Εθνικό Πάρκο και έχει επιβεβαιωθεί από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Η εξαιρετικά υψηλή αυτή θερμοκρασία καταγράφηκε εν μέσω του καύσωνα που πλήττει τη Δυτική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών τις τελευταίες ημέρες, με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να ανέβουν περαιτέρω κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Η Κοιλάδα του Θανάτου κατείχε και το προηγούμενο αξιόπιστο ρεκόρ της υψηλότερης καταγεγραμμένης θερμοκρασίας της Γης, όταν το θερμόμετρο είχε δείξει 54 βαθμούς Κελσίου το 2013.

Μία σημαντικά υψηλότερη καταγραφή έναν περίπου αιώνα νωρίτερα, και πάλι στην Κοιλάδα του Θανάτου, είχε γράψει 56.6 βαθμούς Κελσίου, η εγκυρότητα της όμως αμφισβητείται και θεωρείται εσφαλμένη από πολλούς σύγχρονους μετεωρολόγους. Σύμφωνα με ανάλυση του μετεωρολόγου ιστορικού Κρίστοφερ Μπερτ από το 2016, άλλες θερμοκρασίες που είχαν καταγραφεί στην ευρύτερη περιοχή το 1913, δεν ενισχύουν την αξιοπιστία των 56.6 βαθμών Κελσίου στην Κοιλάδα του Θανάτου.

Αντιστοίχως, σύμφωνα με τον ίδιο, «σοβαρά ζητήματα αξιοπιστίας» εγείρει και ένα άλλο ρεκόρ που είχε καταγραφεί στην Τυνησία το 1931, όταν ο υδράργυρος είχε δείξει 55 βαθμούς Κελσίου. Ομοίως, αμφισβητούνται και άλλες «κόκκινες» θερμοκρασίες που είχαν καταγραφεί στην Αφρική.

 

About Author