Στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών παραπέμπεται η συζήτηση για κυρώσεις στην Τουρκία- Πως η Γερμανία “μπλόκαρε” το Κοινό Ανακοινωθέν

Ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αρκέστηκε στη συζήτηση της τουρκικής προκλητικότητας- Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας ξανά το «Oruc Reis»

 

Η έκτακτη τηλεδιάσκεψη διήρκεσε 4,5 ώρες, μία εκ των οποίων αφιερώθηκε στη συζήτηση των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση για την πορεία των συνομιλιών.

Το κύριο ζήτημα που φαίνεται ότι τέθηκε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη αφορούσε τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία και τις πολιτικές εξελίξεις που έφερε η αμφισβήτηση της εγκυρότητάς τους.

«Καλούμε την Τουρκία να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση και να επιστρέψει στο διάλογο» έγραψε στο Twitter o Ζοζέφ Μπορέλ, μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη, διάρκειας 4,5 ωρών στην οποία το πρώτο θέμα που τέθηκε ήταν αυτό της τουρκικής παραβατικότητας.

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων Ε.Ε.: Διαφωνία Γερμανίας – Ελλάδας για Τουρκία- Δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν των “27”

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας που ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τηλεδιάσκεψη.

Το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία το παρέπεμψε στην επόμενη συνεδρίαση των ΥΠ.ΕΞ. στο Βερολίνο (27-28 Αυγούστου).

Ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε πως «η μόνη υπαίτια για την κατάσταση είναι η Τουρκία και πως όλοι συμμερίζονται τη θέση αυτή».

Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για «προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στην περιοχή» και σημείωσε πως η Αθήνα παραμένει ανοιχτή σε διάλογο και με την Άγκυρα, όχι όμως υπό το κράτος εκβιασμών.

Επανέλαβε πως οι εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο είναι προσχηματικές καταρρίπτονται από τις ενέργειές της καλώντας την να επανέλθει στο δρόμο της νομιμότητας.

Ο υπουργός ισχυρίστηκε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι είχαν σαφή τοποθέτηση, όπως και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η ανακοίνωση του Αμερικανικού υπουργείο Εξωτερικών, μετά το πέρας της συνάντησης Δένδια-Πομπέο αναφέρει πως στο επίκεντρο βρέθηκε η επείγουσα ανάγκη για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και η ισχυρή διμερή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Στο μεταξύ το Oruc Reis» άλλαξε πάλι πορεία και πλέον κινείται βορειοανατολικά, ευρισκόμενο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και εντός της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής Navtex.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πηγή: avgi.gr

About Author