Ο Τραμπ ανακοίνωσε σύμβαση για αγορά 100 εκ. δόσεων εμβολίου κατά του κοροναϊού

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη σύναψη νέας σύμβασης έναντι τιμήματος 1,5 δισ. δολαρίων, για την αγορά και την προμήθεια 100 εκατομμυρίων δόσεων του πειραματικού εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna.

Πρόκειται για την έκτη, κατά σειρά, τέτοια συμφωνία του ομοσπονδιακού κράτους από τον Μάιο.

«Με ικανοποίηση ανακοινώνω ότι κλείσαμε συμφωνία με τη Moderna για την παραγωγή και την προμήθεια 100 εκατομμυρίων δόσεων του υποψήφιου εμβολίου της εναντίον του κορονοϊού. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα είναι η ιδιοκτήτρια αυτών των δόσεων εμβολίων. Θα τις αγοράσουμε» δήλωσε ο Τραμπ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων χθες στον Λευκό Οίκο.

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην άμεση παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων, μόλις το εμβόλιο εξασφαλίσει έγκριση και έως και 500 εκατομμυρίων δόσεων κατόπιν. Θα έχουμε επομένως 600 εκατομμύρια δόσεις» διαβεβαίωσε ο Τραμπ, αναφέροντας αισθητά υψηλότερο αριθμό από αυτόν για τον οποίο κάνουν λόγο οι ανακοινώσεις.

Η συμφωνία αυξάνει στα 2,48 δισ. δολάρια την επένδυση του αμερικανικού δημοσίου στη Moderna, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που ιδρύθηκε πριν από περίπου δέκα χρόνια και μέχρι σήμερα δεν είχε κατασκευάσει ποτέ εμβόλιο.

Να σημειωθεί πως καμία άλλη εταιρεία ή όμιλος του τομέα της φαρμακοβιομηχανίας δεν έχει λάβει τόσο υψηλό χρηματικό ποσό από την Ουάσινγκτον, για την κατασκευή εμβολίων που θα εγγυώνται την αποτροπή της μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Επιπλέον, η συμφωνία με τη Moderna περιλαμβάνει δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά 400 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τόσο της εταιρείας όσο και του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας.

Η Moderna, εταίρος του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH), είναι μια από τις τρεις κοινοπραξίες στη Δύση,  που έχουν εισέλθει στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών πειραματικού εμβολίου. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της πρώτης φάσης των κλινικών δοκιμών, σε μικρό δείγμα ανθρώπων που συμμετείχαν εθελοντικά, έδειξαν ότι το εμβόλιο πράγματι δημιουργεί ανοσολογική απόκριση.

Ο Τραμπ έχει εκφράσει την ελπίδα ότι θα υπάρχουν νέα για αυτό, προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές, την 3η Νοεμβρίου.

Ωστόσο, ο Δρ. Αντονι Φάουτσι δήλωσε πως δεν αναμένεται να είναι γνωστό, πριν από το τέλος του 2020, αν το εμβόλιο των Moderna/NIH είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Η κυβέρνηση του Τραμπ έχει πλέον δαπανήσει με τη συμφωνία αυτή τουλάχιστον 10,9 δισεκ. δολάρια για την ανάπτυξη και την παραγωγή εμβολίων εναντίον του SARS-CoV-2. Έχει ήδη συμφωνήσει να αγοράσει 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από τις εταιρείες Johnson & Johnson, Novavax, Pfizer και Sanofi, καθώς και 300 εκατ. δόσεις του υποψήφιου εμβολίου της AstraZeneca, συνολικά δηλαδή 800 εκατ. δόσεις (ακόμη πειραματικών ώς αυτό το στάδιο) εμβολίων εναντίον του νέου κορονοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ

 

About Author