Δένδιας: Να αποχωρήσει άμεσα η Τουρκία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Κάλεσμα στην Τουρκία για άμεση αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα απηύθυνε ο Νίκος Δένδιας, καθιστώντας σαφές ότι η Ελλάδα δε θα δεχτεί τετελεσμένα και θα υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Δε θα δεχτούμε τετελεσμένα, δε θα υπάρξει ανοχή» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας με δηλώσεις του από το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και ανέφερε: «Καθιστούμε σαφές προς όλους. Η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα» ενώ κατέληξε: «Καλούμε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Ο κ. Δένδιας στη δήλωσή του ανέφερε ότι ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ κάνοντας παράλληλα λόγο για σαφή τουρκική απειλή κατά της Ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία αποφάσισε να προσηλωθεί στη γνώριμη παραβατικότητα» είπε ο κ. Δένδιας υπογραμμίζοντας ότι οι δηλώσεις της ηγεσίας της Τουρκίας για διάλογο με την Ελλάδα ήταν «ανειλικρινείς και προσχηματικές».

Η Τουρκία απέδειξε ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις. Ότι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα, ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρου και δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου, επιδιώκοντας να επιβάλλει τετελεσμένα, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Οι δηλώσεις του κ. Δένδια αποτελούν απάντηση στις εμπρηστικές δηλώσεις που προηγήθηκαν από τον Τούρκο ομολόγό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα προανήγγειλε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο με νέες Navtex μέχρι τέλος Αυγούστου. «Η Τουρκία θα πραγματοποιήσει μέχρι τέλος Αυγούστου έρευνες με νέες οδηγίες. Θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας χωρίς συμβιβασμό», ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου.

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ζητά η Αθήνα

About Author