ΕΜΥ και Εθνικό Αστεροσκοπείο “αδειάζουν” τον Χαρδαλιά- Αιχμές και από τον μετεωρολόγο και βουλευτή της Ν.Δ Γ. Καλλιάνο

Μετεωρολόγοι και αντιπολίτευση ασκούν δριμεία κριτική στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος προκειμένου να αποσείσει τις ευθύνες του για την ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού στην Εύβοια- όπου επτά άνθρωποι έχασαν, έως τώρα, την ζωή τους στις πλημμύρες- επέρριψε ευθύνες στις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Όμως, τόσο ο διευθυντής της ΕΜΥ Θ. Κολλυδάς, όσο και ο επικεφαλής του Εθνικού Αστεροσκοπείου τον διαψεύδουν ηχηρά, ενώ σαφείς αιχμές διατυπώνει εναντίον του και ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ Γιαννης Καλλιάνος. Ο κ. Χαρδαλιάς επικαλέστηκε πρόγνωση για 63 χιλιοστά βροχής στην περιοχή, ενώ τελικώς το “βροχόμετρο” κατέγραψε …350, ωστόσο από τα στοιχεία που προσκομίστηκαν δεν διαπιστώνεται κάτι τέτοιο. Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Καλλιάνος λέει πως δεν μπορεί να υπήρξε μετωρολόγος που έκανε τέτοια πρόγνωση και εμμέσως πλην σαφώς προκαλεί τον υφυπουργό να τοποθετηθεί.

Για ολιγωρία και ανικανότητας της κυβέρνησης μιλά η αντιπολίτευση.

 

Ενδεικτική ήταν και η τοποθέτηση του επικεφαλής του Εθνικού Αστεροσκοπείου που τόνισε πως είχαν προβλεφθεί εγκαίρως και πλήρως τα φαινόμενα στην περιοχή, αποστασιοποιούμενος από τις δηλώσεις Χαρδαλιά και για το “112”.

Ακόμα και ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος Γ. Καλλιάνος “αδειάζει” τον Χαρδαλιά:

Εικόνα

Η παρέμβαση του γνωστού μετεωρολόγου Θοδωρή Κολλυδά

«Το έκτακτο δελτίο τηρούσε τα όρια χαρακτηρισμού του με πορτοκαλί δείκτη προειδοποίησης και θεωρείται ατυχής η έκφραση που διατυπώθηκε ότι ‘…δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη”…», τονίζει χαρακτηριστικά ο Θοδωρής Κολυδάς, προσθέτοντας: «Προσωπική μου άποψη είναι οτι η δήλωση αυτή , εκτός από ατυχής, είναι και άδικη για όσους υπηρετούν την επιστήμη αλλά και την πολιτεία» .

Όπως εξηγεί, «τα 72 χιλιοστά που έδειχνε ένα από τα προγνωστικά μοντέλα για την Κεντρική Εύβοια αρκούσε για να βγεί πορτοκαλί προειδοποίηση στο έκτακτο δελτίο της επικαιροποίησης, μιάς και τα όριά του βρίσκονταν μεταξύ των 40 και 75 χιλιοστών».

Υπενθυμίζεται πως χθες ο Ν. Χαρδαλιάς (εκτός από την προκλητική δήλωση «αν λειτουργούσε το 112, θα είχαμε εκατόμβη νεκρών») επιχείρησε να ρίξει ευθύνες στους μετεωρολόγους λέγοντας πως «δυστυχώς, η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών. Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη, αλλιώς θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά».

Στους ισχυρισμούς του όμως απαντά αναλυτικά ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, γράφοντας συγκεκριμένα:

Από την περασμένη Τρίτη η ΕΜΥ είχε εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, το οποίο επικαιροποίησε με νεότερα στοιχεία την Πέμπτη 6 Αυγούστου .

Όλα τα δεδομένα μας έδειχναν πολύ μεγάλα ύψη βροχής ιδιαίτερα για το Σάββατο

Πριν όμως ξεσπάσει η μεγάλη καταιγίδα της Ευβοίας προηγήθηκε η κακοκαιρία στον Λαγκαδά την οποία εντόπισαν με μεγάλη ακρίβεια τα ραντάρ της ΕΜΥ . Οπως θα διαβάσετε στην σχετική ανάλυση αρκούσαν 78 χιλιοστά βροχής για δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα

Δύο μέρες μετά, τα ραντάρ για άλλη μια φορά «κλήθηκαν» να εντοπίσουν την πολύ ισχυρότερη καταιγίδα στην Εύβοια η οποία παρουσίασε την μεγαλύτερη ραγδαιότητα μεταξύ 3 και 4 το πρωί της Κυριακής 9/8 . Το ραντάρ της Λάρισας οριακά εντόπισε τις ισχυρές καταιγίδες , καθώς το ραντάρ του Υμηττού από το μεσημέρι είχε παρουσιάσει βλάβη.

Από τα διαθέσιμα δεδομένα η βροχή ξεκίνησε μετά τις 9 το βράδυ η οποία βαθμιαία άρχισε να δυναμώνει από τα μεσάνυχτα με τις μεγαλύτερες εντάσεις έως και τις 5 το πρωί . Στο συγκεκριμένο βίντεο παρουσιάζεται η εξέλιξη του φαινομένου από τις 11:30 το βράδυ του Σαββάτου έως και τις 08:00 το πρωί της Κυριακής. Στο video για την ενημέρωσή σας έχουμε προσθέσει την ανακλαστικότητα των ραντάρ με τα αντίστοιχα ύψη βροχής. Για παράδειγμα στην παραπάνω φωτογραφία εκεί που το χρώμα είναι βαθύ πορτοκαλί το ύψος βροχής που έπεσε σε μία ώρα (μεταξύ 3 και 4) τα ξημερώματα της Κυριακής κυμαινόταν μεταξύ 50 και 80 χιλιοστών , δηλαδή είχαμε μεγάλη σφοδρότητα βροχόπτωσης.

Mε βάση τις μετρήσεις του μετεωρολογικού ραντάρ της Λάρισας , στην περιοχή Ψαχνών-Πολιτικών σημειώθηκαν συνολικά 212,38 mm βροχής . Ακολουθεί ανάλυση δεδομένων με τα ωριαία ύψη των βροχοπτώσεων τα οποία περιγράφονται στον πίνακα που ακολουθεί

Οι επίγειες μετρήσεις από τους μετεωρολογικούς σταθμούς , τα ραντάρ και από δορυφόρους πάντοτε παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ τους , ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα διάφορα μετεωρολογικά μοντέλα πρόβλεψης. Όλοι όσοι ασχολούνται με την Πολιτική Προστασία το γνωρίζουν και πρώτοι απ’ όλους οι Μετεωρολόγοι . Θα το διαπιστώσετε και εσείς παρακάτω με τις δορυφορικές μετρήσεις . Οι μετεωρολόγοι της ΕΜΥ όμως γνωρίζουν τα υπέρ και τα κατά των μοντέλων , δεν τους εκπλήσουν οι αποκλίσεις , γιιαυτό αξιολογούν όλες τις παραμέτρους και πολλές φορές εκδίδουν έκτακτο δελτίο προειδοποίησης ακόμη και σε περίπτωση που τα προγνωστικά όρια βρίσκονται κάτω από τις ισχύουσες οριακές τιμές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως το έκτακτο δελτίο τηρούσε τα όρια χαρακτηρισμού του με πορτοκαλί δείκτη προειδοποίησης και θεωρείται ατυχής η έκφραση που διατυπώθηκε ότι “…δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη”… Προσωπική μου άποψη είναι οτι η δήλωση αυτή , εκτός από ατυχής , είναι και άδικη για όσους υπηρετούν την επιστήμη αλλά και την πολιτεία .

Συγκεκριμένα , τα 72 χιλιοστά που έδειχνε ένα από τα προγνωστικά μοντέλα για την Κεντρική Εύβοια αρκούσε για να βγεί πορτοκαλί προειδοποίηση στο έκτακτο δελτίο της επικαιροποίησης, μιάς και τα όριά του βρίσκονταν μεταξύ των 40 και 75 χιλιοστών.

ΟΡΙΑ METEOALARM

Σας υπενθυμίζουμε οτι τα όρια προειδοποιήσεων υετού 12ωρου και 24ωρου είναι τα παρακάτω όπως προκύπτουν από τον επίσημο κατάλογο του Meteoalarm

TO ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ

Παρατίθεται η επικαιροποίηση του εκτάκτου δελτίου που ίσχυε από την Πέμπτη έως και την Κυριακή 9/8/2020

Η παρέμβαση Ραγκούση

«Εντελώς εκτεθειμένη» χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ο τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, σε γραπτή δήλωσή του.
«Εντελώς εκτεθειμένη είναι πλέον η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά τις δηλώσεις του κ. Κ. Λαγουβάρδου, διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, καθώς και του κ. Θ. Κολυδά, διευθυντή Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου στην ΕΜΥ», σημειώνει ο κ. Ραγκούσης, υπογραμμίζοντας ότι «σύμφωνα με τις δηλώσεις και των δύο διευθυντών, επιβεβαιώθηκε πως η κυβέρνηση είχε λάβει επίσημα κι έγκαιρα όλη την απαιτούμενη μετεωρολογική πληροφόρηση και πρόβλεψη για τη σφοδρότητα του καιρικού φαινομένου στην Εύβοια, που οδήγησε στον άδικο θάνατο των συμπολιτών μας».

«Επομένως, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είπε συνειδητά ψέματα με σκοπό να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της για την τραγωδία που εξελίχθηκε», αναφέρει ο τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας: «Και σωστή μετεωρολογική πρόβλεψη είχαν λάβει και το 112 έπρεπε να είχαν ενεργοποιήσει. Και δεν έπραξαν όσα όφειλαν και για να δικαιολογηθούν κατέφυγαν σε χυδαία κι ανεπίτρεπτα ψέματα».

Για ολιγωρία και ανικανότητα της κυβέρνησης μιλά το ΚΙΝΑΛ

Για ανικανότητα και ολιγωρία κατηγορεί κυβέρνηση και πολιτική προστασία, με ανακοίνωσή του, το Κίνημα Αλλαγής. «Θρηνούμε ήδη θύματα από τις καταστροφικές πλημμύρες. Συμμεριζόμαστε την οδύνη των ανθρώπων τους και εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια», αναφέρει.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ και οι αρμόδιοι της πολιτικής προστασίας φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τις τραγικές συνέπειες της πλημμύρας», υποστηρίζει το γραφείο Τύπου του Κινήματος: «Ενώ γνώριζαν, ήδη, από την Παρασκευή ότι υπήρχε πρόβλεψη για ισχυρή καταιγίδα στην περιοχή, δεν έλαβαν έγκαιρα μέτρα, πολύ περισσότερο μάλιστα κανείς δεν φρόντισε να προειδοποιήσει ή και να απομακρύνει τους κατοίκους. Το “112” ως αριθμός άμεσης ανάγκης δεν λειτούργησε ακόμη μια φορά. Και οι αρμόδιοι προκαλούν με γελοίες δικαιολογίες».

«Ο σημερινός μηχανισμός πολιτικής προστασίας απέτυχε. Δυστυχώς, οι αναλυτικές προτάσεις μας για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού πρόληψης, που διατυπώθηκαν, εντός και εκτός Βουλής, δεν εισακούστηκαν. Είναι ώρα η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την καταστροφή», καταλήγει το Κίνημα Αλλαγής.

About Author