Έντονη κινητικότητα του τουρκικού στόλου σε Ρόδο και Καστελόριζο

Οι Τούρκοι έχουν βγάλει από το ναύσταθμο του Ακσάζ, 14 πλοία τα οποία «απλώνονται» στην περιοχή μεταξύ Καστελοριζου-Ρόδου-Καρπαθου.

Ο ελληνικός στόλος παρακολουθεί τις κινήσεις των Τούρκων διαρκώς ενώ σε μονάδες των Δωδεκανήσων υπάρχουν ήδη ανακλήσεις αδειών.

Με φόντο τη NAVTEX που έχει εκδώσει για διενέργεια ασκήσεων με πραγματικά πυρά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο στις 10 και 11 Αυγούστου, η Τουρκία επιχειρεί να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το «θερμόμετρο» στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα ιδιαίτερα έντονα είναι η κινητικότητα από πλευράς τουρκικού στόλου τις τελευταίες ώρες.

Πληροφορίες οι οποίες προς ώρας δεν επιβεβαιώνονται από επίσημα χείλη σε Αθήνα και Άγκυρα θέλουν τους Τούρκους να έχουν βγάλει 14 πολεμικά πλοία εκτός του ναυστάθμου του Ακσάζ (που βρίσκεται στο ύψος της Ρόδου).

Τα πλοία αυτά δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν στις ασκήσεις τις οποίες έχει προγραμματίσει η Άγκυρα για αύριο Δευτέρα ως απάντηση στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Σε κάθε περίπτωση ο ελληνικός στόλος βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή παρακολουθώντας την παραμικρή κίνηση των τουρκικών πλοίων σε όλο το φάσμα του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Την ώρα που ο τουρκικός στόλος «κυκλώνει» το Καστελόριζο ο Μπορέλ ζητά διάλογο

Την ίδια ώρα που 14 τουρκικά πολεμικά πλοία πλέουν μεταξύ Ρόδου-Καρπάθου και Καστελόριζου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής σε ανακοίνωση του , τονίζει ότι  «τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης δραστικών δυνάμεων».

Ο Ζοσέπ Μπορέλ δηλώνει  έτοιμος να συμβάλει στην επανέναρξη του διαλόγου και αναφερόμενος στις τουρκικές κινήσεις αναφέρει: «Η πρόσφατη ναυτική κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Δεν θα συμβάλει για την εξεύρεση λύσεων. Αντίθετα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία.

Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων. Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Ο ελληνικός στόλος αλλά η Πολεμική Αεροπορία βρίσκονται σε επιφυλακή και ήδη έχει γίνει γνωστό ότι άδειες προσωπικού που επρόκειτο να αρχίσουν αύριο δεν θα δοθούν.

About Author