Ο καθηγητής που έχει προβλέψει όλους τους προέδρους των ΗΠΑ, τον «δείχνει» ηττημένο

Το όνομά του είναι Άλαν Λίτμαν και είναι καθηγητής Ιστορίας στο American University της Ουάσιγκτον. Και έχει ένα απίστευτο ρεκόρ. Μπορεί να προβλέπει με ακρίβεια τους προέδρους των ΗΠΑ. Το κάνει εδώ και 40 χρόνια. Εκεί που κανείς δεν το πίστευε, είχε προβλέψει τη νίκη Τραμπ στις εκλογές του 2016, καθώς επίσης και την αποπομπή του.

Τώρα προβλέπει στο βίντεο των New York Times τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Λίτμαν δεν βασίζεται στις δημοσκοπήσεις. Ξέρουμε όλοι ότι μπορούν να πέσουν έξω γιατί μετράνε μια στιγμή μόνο. Αντίθετα ο Λίτμαν έχει αναπτύξει από το 1980 ένα σύστημα, μελετώντας 120 ετών ιστορία αμερικανικών εκλογών. Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, το σύστημά του βγήκε με ακρίβεια τους νικητές, από τον Ρόναλντ Ρέιγκαν το ’84 έως τον Τραμπ το 2016.
Το μόνο λάθος έγινε το 2000 που έβγαλε νικητή τον Αλ Γκορ, αλλά όπως εξηγεί ήταν πρώτος σε ψήφους, άσχετα εάν δεν πήρε την προεδρία λόγω των εκλεκτόρων. Μετά προσάρμοσε το σύστημα του και προέβλεπε τον νικητή, όχι μόνο ποιος θα βγει πρώτος σε ψήφους.
Ο Λιτμαν πιστεύει ότι το εκλογικό σώμα ψηφίζει βάσει του πόσο καλά έχει κυβερνήσει το κόμμα -και ο πρόεδρος- που βρίσκεται στην εξουσία. Οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφικά κλικ μιας στιγμής που δεν παίζουν κανέναν ρόλο στο αποτέλεσμα των εκλογών.
Στο βίντεο ο καθηγητής εξηγεί το δικό του σύστημα πρόβλεψης που ονομάζει τα 13 «κλειδιά» του Λευκού Οίκου. Κάθε κλειδί είναι μια από τις δύο απαντήσεις: αλήθεια ή ψέματα. Και αν έξι ή περισσότερα κλειδιά βγουν ψεύτικα, το κόμμα που έχει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου θα πρέπει να τα παραδόσεις.

About Author