Το νιτρικό αμμώνιο που ισοπέδωσε τη Βηρυτό είχε κατασχεθεί από Ρώσο πλοιοκτήτη

Σχεδόν 3.000 τόνοι ενός εξαιρετικά εύφλεκτου λιπάσματος που προκάλεσε την καταστροφική έκρηξη της Τρίτης στη Βηρυτό προήλθαν από πλοίο που ανήκει σε Ρώσο επιχειρηματία, όπως μετέδωσε την Τετάρτη η ιστοσελίδα ειδήσεων Mediazona, επικαλούμενη πληροφορίες της κρατικής τηλεόρασης του Λιβάνου και μέλη του πληρώματος του πλοίου.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ σε δήλωσή του την Τρίτη είπε ότι 2.750 μετρικοί τόνοι νιτρικού αμμωνίου που είχαν αποθηκευτεί εδώ και χρόνια στο λιμάνι της Βηρυτού, ανατινάχτηκαν, σπέρνοντας τον θάνατο και προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Η αιτία της έκρηξης είναι ακόμα ασαφής, είπε ο ίδιος.

Οι αρχές του Λιβάνου, το 2014 κατάσχεσαν 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου από ένα μολδαβικό πλοίο με το όνομα Rhosus, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι LBCI της χώρας.

Το Rhosus ανήκει στον Igor Grechushkin, Ρώσο υπήκοο και κάτοικο της Κύπρου.

Το πλοίο ταξίδευε από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη το 2013 όταν παρουσίασε βλάβη και έκανε μια απρογραμμάτιστη στάση στη Βηρυτό. Λίγο αργότερα, ο πλοιοκτήτης φέρεται να κήρυξε πτώχευση και “εγκατέλειψε” το πλοίο εκεί, αφήνοντας το πλήρωμά του στο σκάφος επί μήνες προτού τελικά το νιτρικό αμμώνιο εκφορτωθεί.

Το νιτρικό αμμώνιο είχε αποθηκευτεί από τότε σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού. Ο ιστότοπος MarineTraffic κατέγραψε τελευταία την τοποθεσία του Rhosus κοντά σε αυτήν την αποθήκη το 2014.

Το νιτρικό αμμώνιο είναι μια άοσμη κρυσταλλική ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως ως γεωργικό λίπασμα και έχει προκαλέσει πολλές βιομηχανικές εκρήξεις τα τελευταία χρόνια.

About Author