Σύγχυση για τα αίτια της πρωτοφανούς έκρηξης- Για “ατύχημα” μιλούν οι αρχές του Λιβάνου, υπονοούμενα για επίθεση από τον Τραμπ

Την Τρίτη το απόγευμα στην πρωτεύουσα της Βηρυτού του Λιβάνου, δύο τεράστιες εκρήξεις στο λιμάνι της προκάλεσαν ένα τεράστιο κύμα έκρηξης σε όλη την πόλη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 78 άτομα και τραυματίζοντας χιλιάδες ακόμη . Η κλίμακα της ζημιάς είναι τεράστια, με κτίρια μίλια από το λιμάνι να είναι κατεστραμμένα. Η έκρηξη έρχεται σε μια τρομερή στιγμή για τον Λίβανο , που βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης.

Νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν ήδη την κρίση του ιού του κορανοϊού υποδέχονται τραυματίες και εξέδωσαν εκκλήσεις για δωρεές αίματος και γεννήτριες για να διατηρήσουν τα φώτα τους ανοιχτά.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ, δήλωσε ότι η αιτία της έκρηξης ήταν 2.700 τόνοι νιτρικού αμμωνίου . Ο Ντιάμπ κήρυξε εθνική ημέρα πένθους για τα θύματα της έκρηξης.

Η αποθήκη που ισχυρίζονται οι αρχές ότι ήταν ο τόπος της έκρηξης αποτέλεσε αντικείμενο προειδοποιήσεων από το 2014, είπε. Θα “αποκαλύψει γεγονότα” για την αποθήκη σύντομα, είπε, αλλά δεν ήθελε να προκαλέσει έρευνα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι η θανατηφόρα έκρηξη στη Βηρυτό «μοιάζει με μια τρομερή επίθεση» , σε αντίθεση με τις πληροφορίες που προέρχονται από Λιβανέζους αξιωματούχους. Ερωτηθείς αν ήταν «σίγουρος» η έκρηξη του Λιβάνου ήταν «επίθεση και όχι ατύχημα», είπε στους δημοσιογράφους: «Λοιπόν, θα έμοιαζε με βάση την έκρηξη».

Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι είχε συναντήσει αμερικανούς στρατηγούς και είπε ότι «φαίνεται να αισθάνονται ότι ήταν». Αργότερα, δύο ανώνυμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αντέκρουσαν τον Τραμπ, λέγοντας ότι δεν ήταν σαφές από πού έλαβε τις πληροφορίες του, αλλά ότι οι αρχικές πληροφορίες δεν φαίνεται να δείχνουν ότι η έκρηξη ήταν επίθεση.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας του Λιβάνου συνέστησε να κηρυχθεί η Βηρυτός μια πόλη που επλήγη από καταστροφές, να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο εβδομάδων στην πρωτεύουσα και να παραδώσει τις ευθύνες ασφαλείας στις στρατιωτικές αρχές.

Μια δήλωση του Συμβουλίου, που διαβάζεται ζωντανά στην τηλεόραση, αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Michel Aoun αποφάσισε να αποδεσμεύσει 100 δισεκατομμύρια λίβρες Λιβάνου σε κατανομές έκτακτης ανάγκης από τον προϋπολογισμό του 2020.
Ο υπουργός οικονομίας του Λιβάνου, Ραούλ Νέμε, είπε ότι το σιτάρι στους λιμενικούς λιμένες της Βηρυτού δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ότι το υπουργείο έχασε το ίχνος επτά υπαλλήλων στους σιτοβολώνες. Ο υπουργός είπε επίσης στα τοπικά ΜΜΕ ότι ο Λίβανος θα εισαγάγει σιτάρι και πρόσθεσε ότι η χώρα είχε επί του παρόντος αρκετό σιτάρι μέχρι να συνεχιστούν οι εισαγωγές.

Υπήρχε σύγχυση μεταξύ των κατοίκων σχετικά με το εάν ο αέρας είχε γίνει επικίνδυνος να αναπνέει. Η αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό κυκλοφόρησε μια δήλωση που συμβουλεύει τους ανθρώπους να φορούν μάσκες και να παραμείνουν στο εσωτερικό, μετά από «αναφορές τοξικών αερίων που απελευθερώθηκαν κατά την έκρηξη» . Παράθυρα  γκρεμίστηκαν από την έκρηξη, καθιστώντας δύσκολη την αποφυγή της αναπνοής του αέρα έξω που είναι μολυσμένος. Οι δείκτες του εργαστηρίου ερευνών αερολυμάτων του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού έδειξαν ότι τα επίπεδα ποιότητας του αέρα είχαν επιστρέψει στα «καλά» μέχρι τις 7 μ.μ., ωστόσο, αφού έδειξαν «μέτρια» επίπεδα σωματιδίων μία ώρα νωρίτερα.
Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν προσφέρει υποστήριξη , συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Αυστραλίας, των ΗΠΑ, του Καναδά και του Ισραήλ.
Ένας Αυστραλός πολίτης έχει επιβεβαιωθεί νεκρός . Ο πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον είπε: «Είναι η βαθιά μου λύπη που σας ενημερώνω ότι ένας Αυστραλός σκοτώθηκε σε αυτή τη φρικτή έκρηξη», αλλά δεν αποκάλυψε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον προσέφερε τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου και είπε ότι υπήρχαν Βρετανοί υπήκοοι που επηρεάστηκαν από το συμβάν .

People inspect the damage near the site of Tuesday’s blast in Beirut’s port area, Lebanon August 5, 2020. REUTERS/Aziz Taher

A view shows the aftermath at the site of Tuesday’s blast in Beirut’s port area, Lebanon August 5, 2020. REUTERS/Issam Abdallah

Πηγή: TheGuardian

About Author