Παρασκήνιο: Ανασχηματισμός πότε; Τι αλλάζει μετά την παραίτηση Κράνη

Είτε γίνει την εβδομάδα που μας έρχεται ο ανασχηματισμός, είτε αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο, το βασικό ερώτημα παραμένει: Πόσοι υπουργοί θα καρατομηθούν; Πόσο βαθιά θα προχωρήσει ο πρώτος ανασχηματισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Και μπορεί το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου, είναι το… «ομάδα που κερδίζει, δεν την αλλάζεις», εν τούτοις είναι γνωστό στο πανελλήνιο ότι σε συγκεκριμένες θέσεις η «ομάδα» πονάει.

Αρχικώς η χθεσινή ανακοίνωση για σύσταση πενταμελούς εκτελεστικής επιτροπής στη γραμματεία της κυβέρνησης έδωσε την εντύπωση σε κάποιους κύκλους ότι ο ανασχηματισμός πηγαίνει για… αργότερα, δεδομένου ότι οι προσαρμογές στο κυβερνητικό σχήμα ένεκα νέων συνθηκών (βλ. Ταμείο Ανάκαμψης) περιγράφεται από κυβερνητικούς κύκλους και ως το βασικό ζητούμενο του επικείμενου ανασχηματισμού.

Κι όμως, ο ανασχηματισμός θα γίνει, όπως πληροφορείται το libre.gr., με το πρόσθετο δεδομένο μάλιστα ότι ήδη δύο υφυπουργοί έχουν θέσει εαυτούς εκτός κυβέρνησης και άρα, οι θέσεις του θα πρέπει να αναπληρωθούν. Όπως, άλλωστε, σημειώνουν τα «Νέα» στο σημερινό τους πρωτοσέλιδο για τον ανασχηματισμό, «Το πρώτο βήμα έγινε», παραπέμποντας στη σύσταση της πενταμελούς επιτροπής που αναφέρθηκε πιο πάνω. Σύμφωνα δε, με το ρεπορτάζ της Ειρήνης Χρυσολωρά, στην «Καθημερινή», ο Θ. Σκυλακάκης θα ηγηθεί της ομάδας για την πράσινη ανάπτυξη, ο Α. Σκέρτσος της ομάδας για την ψηφιακή μετάβαση, ο Α. Πατέλης του σχήματος για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον παραγωγικό μετασχηματισμό, ο Μ. Αργυρού, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, της ομάδας για την απασχόληση και τις δεξιότητες, τέλος, ο Δ. Σκάλκος, γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, του αντίστοιχου σχήματος για τις υποδομές.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ του Νίκου Παπαδημητρίου στο Libre

About Author