Χρήση μάσκας στις εκκλησίες: Η κυβέρνηση μεταθέτει την ευθύνη στον καθηγητή Τσιόδρα

Στην επιτροπή ειδικών του υπουργείου Υγείας υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα “πετάει την μπάλα” η κυβέρνηση σχετικά με την χρήση μάσκας στις εκκλησίες κι ενώ οι μεγάλες θρησκευτικές γιορτές εντός του Αυγούστου πυκνώνουν τις ανησυχίες για περαιτέρω εξάπλωση του ιού λόγω του συγχρωτισμού. Ήδη, στην Εκκλησία της Ελλάδος υπάρχει προβληματισμός για τον τρόπο με τον οποίο θα εορτασθεί η Γιορτή της Παναγίας στην Τήνο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Προσώρας, ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια σχετικά με το θέμα, αν και επιστήμονες όπως ο Ηλίας Μόσιαλος είναι κατηγορηματικοί υπέρ της επέκτασης του μέτρου και στους ναούς. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν τολμά να εισέλθει σε μια νέα αντιπαράθεση με την σκληρή πτέρυγα των μητροπολιτών σχετικά με το θέμα αυτό και το παραπέμπει στις καλένδες, επικαλούμενη πως δεν υπάρχει ακόμα εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής.

Η αντίφαση είναι εξώφθαλμη, βεβαίως, καθώς καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε δεκάδες επιχειρήσεις και κλειστούς χώρους αλλά όχι στις εκκλησίες.

Στην Τήνο, για παράδειγμα, ο Μητροπολίτης Δωρόθεος ήθελε να εορτασθεί κανονικά η Γιορτή της Παναγίας, τελικά, όμως, πείσθηκε σε μια περιορισμένη εκδοχή για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός χιλιάδων προσκυνητών, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο. Φαίνεται πως τελικά θα γίνει μία σύντομα περιφορά της εικόνας της Παναγίας εντός του προαυλίου του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας, κάτι, ωστόσο που ενδέχεται -ακόμα κι έτσι- να συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό πιστών.

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε: «εχθρός είναι ο εφησυχασμός, είναι η χαλάρωση, που τρέφουν τον κορονοϊό. Το πρόβλημα είναι στο εσωτερικό κυρίως, δεν είναι τα εισαγόμενα κρούσματα όπου υπήρχε μια ανησυχία όταν ανοίξαμε τις πύλες στον κόσμο. Για παράδειγμα, σήμερα ανακοινώθηκαν 57 νέα κρούσματα, μόνο τα 13 εξ αυτών είναι εισαγόμενα. Αυτό συμβαίνει γιατί ανοιγοκλείνουμε τη στρόφιγγα, ελέγχουμε τις ροές και με τα τεστ που έχουμε επιβάλει και με τις περιορισμένες πύλες εισόδου, έχουμε ένα καλό έλεγχο των τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα».

«Στο εσωτερικό όμως, φαινόμενα όπως τα πάρτι, δείχνουν ότι δεν παίρνουμε στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών, που τόσο πολύ τους ακούσαμε στην αρχή της πανδημίας. Φαίνεται σαν να το έχουμε ξεχάσει. Γι’ αυτό παίρνουμε μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Είναι ένα μέτρο που μας θυμίζει συνεχώς ότι ο αόρατος εχθρός, ο κορονοϊός είναι εδώ. Το μέτρο επεκτάθηκε σε αρκετούς κλειστούς χώρους. Ενδεχομένως θα έχουμε μεγαλύτερη υποχρεωτικότητα της χρήσης της όσο προχωράμε στην πορεία, πάντα με βάση τη συμβουλή των ειδικών» προσέθεσε.

Επισήμανε ότι σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες είναι ένα ζήτημα που εξετάζουν οι ειδικοί. «Προς το παρόν υπάρχει μια ισχυρή σύσταση και είμαστε σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδας, που έχει επιδείξει πολύ υπεύθυνη στάση. Όσο πλησιάζουμε στο Αύγουστο, που όπως ξέρουμε όλοι, υπάρχουν πολλές και σημαντικές θρησκευτικές γιορτές, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα συγχρωτισμού. Δεν πάρθηκε ακόμη καμία απόφαση από την επιτροπή των ειδικών που να μας λέει εφαρμόστε υποχρεωτική χρήση μάσκας στις εκκλησίες μας. Περιμένουμε. Αν αυτό είναι η εισήγηση των ειδικών, θα την ακολουθήσουμε» είπε.

About Author