Το μορατόριουμ με την Τουρκία αναζωπυρώνει εκλογικά σενάρια- Το παρασκήνιο

Παρότι τα γκρίζα σημεία του ελληνο-τουρκικού μορατόριουμ είναι περισσότερα από τις απαντήσεις, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νέα περίοδος δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ασχοληθεί περισσότερο με τα εσωτερικά, και ιδιαίτερα οξυμένα εσχάτως, προβλήματα.

Η δυναμική επιστροφή του κοροναϊού που κατέστησε επιβεβλημένη τη λήψη μέτρων από το πρόσφατο παρελθόν, αλλά και η οικονομική κατάσταση με την ευρεία έννοια, χτυπούν «κόκκινο» πια.

Η «παγωμένη» εθνική οικονομία (αλλά και μικρο-οικονομία), το ισχνό τουριστικό κύμα, η κατάρρευση των εσόδων σε όλους τους επιμέρους τομείς με πρώτο από όλους τον ΦΠΑ, σε συνδυασμό μάλιστα με τα υπόλοιπα «καμπανάκια» (π.χ. έλλειμμα), οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και πολλά ακόμη συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, που αναμένεται να επιδεινωθεί αλλά και να εκδηλωθεί το φθινόπωρο, αρχής γενομένης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τούτων δοθέντων -και όσο διαρκεί το μορατόριουμ στις σχέσεις με την Άγκυρα- επανέρχονται στο προσκήνιο τα εκλογικά σενάρια.

Για την ακρίβεια τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν έφυγαν ποτέ, όσο υπάρχουν υπουργοί με ειδικό βάρος που συνεχίζουν να εισηγούνται στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον εκλογικό αιφνιδιασμό.

Τα σενάρια αυτά που έχουν επανέλθει με δριμύτητα στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία τα τελευταία 24ωρα, απασχολούν και το διευθυντή της «Εστίας» Μανώλη Κοττάκη στο σημερινό του σημείωμα, στο υστερόγραφο αυτού πιο σωστά:

«Ακούγεται ότι το μορατόριουμ ενός μηνός και πλέον που συμφωνήσαμε με τους Τούρκους θα αξιοποιηθεί για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών με την επίκληση ‘σπουδαίου εθνικού θέματος’ ανεξαρτήτως ανασχηματισμού. Καταγράφω», σημειώνει ο Μ. Κοττάκης, «την πληροφορία δεδομένου ότι το ζήτημα των εκλογών παρέμενε ανοιχτό ενώ οι τελευταίες κινήσεις της Κυβέρνησης (αναδρομικά, συντάξεις σε αγωνιστές της Κύπρου, επανασύνδεση ρεύματος σε αδύναμους, σκανδαλολογία κατά ΣΥΡΙΖΑ) έχουν ένα τέτοιο άρωμα».

Σενάρια που ευνοούνται από δύο επιπλέον γεγονότα: η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει βρει πλήρως τα πατήματά της (απόρροια και των υποθέσεων Novartis, Μιωνή, Καλογρίτσα κ.ο.κ.) αφενός, η κυβέρνηση διατηρεί επικοινωνιακή υπεροπλία αφετέρου (κι αυτό δεν έχει να κάνει με τις άοκνες προσπάθειες του επικοινωνιακού επιτελείου της Κουμουνδούρου).

Συνεπώς, όσο δεν αποφασίζει ο Αλέξης Τσίπρας να βάλει στο περιθώριο στελέχη που είτε δεν απέδωσαν είτε προκαλούν συζητήσεις με αρνητικό πρόσημο, μπορεί η κάλπη να το κάνει για εκείνον…

(Επί του πιεστηρίου, πάντως, ακούγεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για αλλαγές εδώ και τώρα).

Το αν, τελικώς, ο Κ. Μητσοτάκης πατήσει ή όχι το κουμπί, εξαρτάται βεβαίως από δύο απρόβλεπτους ως τώρα παράγοντες, την πορεία της πανδημίας και των ελληνο-τουρκικών σχέσεων. Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο ζήτημα των επόμενων μηνών είναι το εθνικό σχέδιο για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, με τη χάραξη νέων προτεραιοτήτων στην παραγωγική δομή της χώρας.

Περισσότερα στο libre.gr

About Author