Οι ΗΠΑ αποσύρουν 12.000 στρατιώτες από τη Γερμανία

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αποσύρουν περίπου 12.000 στρατιώτες από τη Γερμανία, με κάποια αναδιάταξη σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ λίγοι περισσότεροι από τους μισούς θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Mark Esper.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Esper είπε ότι η κίνηση είναι μέρος μίας παγκόσμιας αξιολόγησης της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης. Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η διαδικασία, η οποία θα αφήσει περίπου 24.000 δυνάμεις στη Γερμανία, πιθανότατα θα διαρκέσει χρόνια. Ορισμένες δυνάμεις θα σταλούν στην Ιταλία και το Βέλγιο, δήλωσε ο Esper.

Η απόσυρση των δυνάμεων από τη Γερμανία αντανακλά έναν μακροχρόνιο στόχο του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να φέρει περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα στην πατρίδα, μετά από τις προσπάθειες μείωσης του αριθμού των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Ο Τραμπ έκοψε γρήγορα τα στρατηγικά επιχειρήματα του Πενταγώνου, επαναλαμβάνοντας την άποψή του για τη Γερμανία και τη συμβολή της στην Αμυνα, βάσει των υποχρεώσεών της στο ΝΑΤΟ.

«Μας εκμεταλλεύτηκαν για πολλά χρόνια», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο την Τετάρτη. «Δεν θέλουμε πλέον να είμαστε κορόιδα».

Ο Esper είπε μόνο ότι η αναθεώρηση των ευρωπαϊκών στρατευμάτων «επιταχύνθηκε» από τον Τραμπ.

About Author