Ν. Χαρδαλιάς: Υποχρεωτική από αύριο η χρήση μάσκας σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και καταστήματα τροφίμων

Την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε περισσότερους κλειστούς χώρους ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση για τον κοροναϊό, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική από αύριο για όλους, εκτός από τα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε:

ΔΕΚΟ,

τράπεζες,

γραφεία εξυπηρέτησης κοινού,

ασανσέρ,

καταστήματα λιανικής,

καταστήματα τροφίμων (φούρνοι, κρεοπωλεία),

κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Όπως είπε, θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε με τη χρήση μάσκας. «Η αύξηση εγχώριων κρουσμάτων δεν πρέπει να δημιουργεί πανικό, ούτε εφησυχασμό», ανέφερε και τόνισε την ανάγκη να τηρούνται οι κανόνες αυτοπροστασίας.

Εξήγησε επίσης ότι ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται στα τεστ αξιολογεί το προφίλ ρίσκου κάθε επισκέπτη.

Διαβεβαίωσε ότι τα κρούσματα που καταγράφονται είναι πλήρως διαχειρίσιμα και πρόσθεσε ότι «αυτό που πρέπει να φροντίσουμε, είναι ο όγκος των κρουσμάτων να μην γίνει τέτοιος που να μην μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τις σωστές ιχνηλατήσεις».

Ανέφερε εξάλλου ότι κάθε βδομάδα γίνονται 1.000 στοχευμένα τεστ σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.

Σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες, σημείωσε ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία εφαρμόζει τα αναγκαία μέτρα και πρόσθεσε πως, σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδας, θα εξεταστεί αν θα χρειαστεί κάποιο συμπληρωματικό μέτρο.

Για τα πανηγύρια

«Θα πρότεινα να μην περιμένει πώς και πώς τα πανηγύρια», τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ενόψει και του 15αύγουστου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να αναστείλουμε και να απέχουμε από κάθε είδους πανηγύρια, είπε ο κ. Χαρδαλιάς υπογραμμίζοντας ότι «ο καθένας μας πρέπει να απέχει από συναθροίσεις και συνωστισμούς». Είναι θέμα συλλογικής και ατομικής ευθύνης, σημείωσε.

Για την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επιστροφής των φιλάθλων στα γήπεδα, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε: «Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση όμως σας παραπέμπω στο υφυπουργείο Αθλητισμού. Ό,τι εισηγήσεις υπάρχουν θα πρέπει να βασιστούν στα πραγματικά δεδομένα και το βασικότερο είναι πάνω στα βασικά επιδημιολογικά δεδομένα της εποχής, στην οποία θα προταθεί, να υπάρχει μικρή ή μεγάλη επιστροφή των φιλάθλων. Κατ’ εμέ, είναι μακριά ακόμα ο χρόνος που θα ξεκινήσει ο αθλητισμός με γεμάτα γήπεδα».

Σε ποια περίπτωση μπορεί να γίνουν τοπικά lockdown

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας ξεκαθάρισε πως δεν συζητείται σε καμία περίπτωση γενικό lockdown:

«Σας έχω ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση για οποιοδήποτε γενικό lockdown. Τώρα εάν θα φτάσουμε σε κάποια τοπικά lockdown σημαίνει πως θα έχουμε διανύσει ένα μεγάλο δρόμο, θα έχουμε πάρει σωρεία μέτρων, τα οποία δε θα έχουν αποδώσει οπότε αναγκαστικά θα χρειαστεί να κάνουμε τοπικό lockdown. Αυτή τη στιγμή που συζητάμε είμαστε μακριά από οποιοδήποτε τοπικό lockdown σε σχέση με την εικόνα που εμείς παρατηρούμε καθημερινά σε όλη τη χώρα».

About Author