Προβληματισμός για τα αυξημένα κρούσματα – Προς επέκταση η υποχρεωτική χρήση μάσκας

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές προκειμένου να αποφευχθεί η εκτός ελέγχου εξάπλωση του κοροναϊού.

Η κυβέρνηση διαμηνύει την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας. Τα αυξημένα κρούσματα ανησυχούν έντονα τους επιστήμονες καθώς και η διασπορά σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αττική.

Από τις 18 Ιουλίου, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική στα σούπερ μάρκετ για εργαζομένους και πελάτες, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η χρήση μάσκας να καταστεί υποχρεωτική και σε περισσότερους κλειστούς χώρους -εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα παραμένει σε «πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες χώρες και αυτό δεν είναι τυχαίο». «Είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής μας που έχει δημιουργήσει έναν ειδικό αλγόριθμο, ο οποίος μας βοηθά να παίρνουμε αποφάσεις για το πώς θα κατανείμουμε τους στοχευμένους ελέγχους μας στις πύλες εισόδου της χώρας».

Οι ειδικοί συμφωνούν πως η μάσκα είναι το πλέον αποτελεσματικό μέσο για να σταματήσει να μεταδίδεται ο κοροναϊός και προτείνουν να είναι υποχρεωτική τουλάχιστον στους κλειστούς χώρους.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, σχετικά με την κατάσταση της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας αλλά και την ανησυχία των ειδικών. «Η λύση που έχουμε σε μεγάλα αστικά κέντρα είναι η γενικευμένη χρήση μάσκας σε χώρους συγχρωτισμού και συνωστισμού. Νομίζω ότι είναι γενικώς αποδεκτό ότι η χρήση της μάσκας είναι μονόδρομος».

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως η χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη σε κλειστούς χώρους στους οποίους ερχόμαστε σε επαφή με κόσμο, όπως εμπορικά μαγαζιά, και πρόβλεψε ότι θα έχουμε εφαρμογή του μέτρου υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στους χώρους αυτούς.

«Για όλους τους κλειστούς χώρους, δεν είμαι σίγουρος ότι θα έχει κάποιο αποτέλεσμα. Για μεγάλες επιχειρήσεις, νομίζω ότι πρέπει να εφαρμοστεί οπωσδήποτε».

About Author