Οι γαλλικές παρεμβάσεις για την αν. Μεσόγειο εξόργισαν την Άγκυρα

Ο εκπρόσωπος της Τουρκίας Χαμί Άκσοϊ δήλωσε πως “κανένας δεν μπορεί να τολμήσει να απειλεί την Τουρκία με την ρητορική των κυρώσεων και ούτε αυτό θα έχει αποτέλεσμα. Η Γαλλία πρέπει να σταματήσει να κοιτάει τον εαυτό της στον μεγεθυντικό καθρέφτη και να ακολουθεί ορθολογικές και διακριτικές πολιτικές”.

Και πρόσθεσε: “Η Γαλλία πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει τους πραξικοπηματίες στη Λιβύη, τους τρομοκράτες στη Συρία και αυτούς που στην ανατολική Μεσόγειο λειτουργούν με την λογική “ο ιδιοκτήτης αυτής της περιοχής είμαι μόνο εγώ”. Διότι πρέπει να έχει καταλάβει πως με αυτές τις πολιτικές δεν μπόρεσε ούτε θα μπορέσει να πάρει αποτέλεσμα. Οποιοδήποτε βήμα μας στην ανατολική Μεσόγειο είναι στα πλαίσια τους διεθνούς δικαίου κι έχει στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας μας όπως και των Τουρκοκυπρίων”.

Μήνυμα αλληλεγγύης της Γαλλίας «προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους» στέλνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με ανάρτησή του στο Facebook, η οποία είναι γραμμένη στα ελληνικά.

Ο Μακρόν καθιστά σαφές ότι «δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ» , ενώ τονίζει ότι «η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της» και υπογραμμίζει: «Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων.»

Η ανάρτηση του Μακρόν:

«Η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μια ενδελεχή εξέταση των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο. Θα συγκαλέσω προσεχώς μια διάσκεψη των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Μεσόγειο, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφάλειας είναι θεμελιώδους σημασίας. Μετατρέπονται σε αντικείμενο διαμάχης από δυνάμεις που αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο και απέναντι στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί ακόμη ελάχιστη επιρροή. Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της.

Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων. Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Στη Λιβύη, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων. Η επιχείρηση Irini αποτελεί μια από τις απαντήσεις της Ευρώπης. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω.»

About Author