Ο Γεράσιμος Θωμάς γενικός διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης στην Κομισιόν – Παραιτήθηκε από υφυπουργός

Ως γενικός διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης (DG TAXUD) επιλέχθηκε σήμερα, με απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, Γεράσιμος Θωμάς, υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για τα θέματα Ενέργειας  και Φυσικών Πόρων.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, πρόκειται για μεγάλη επιτυχία και τιμή για τη χώρα μας, η επιλογή ενός Έλληνα σε μια τόσο σημαντική θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό τον Επίτροπο Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο κ. Θωμάς, προκειμένου να αναλάβει το νέο του χαρτοφυλάκιο, υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχάρη τον κ. Θωμά, τον ευχαρίστησε για τη σημαντική του συμβολή στην πορεία της κυβέρνησης και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα του θέση.

Τα καθήκοντα του κ. Θωμά μέχρι τον ορισμό αντικαταστάτη του θα ασκεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Σε δήλωσή του, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως χάνει σήμερα έναν πολύτιμο συνεργάτη, «αλλά η Ελλάδα κερδίζει μια πολύ σημαντική θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι η ανώτερη θέση που μπορεί να καταλάβει στέλεχος της Κομισιόν.

Ο Γεράσιμος Θωμάς, με τον οποίο η συνεργασία μας ξεκίνησε από την περίοδο που ήμουν ευρωβουλευτής, είχε σπουδαία συμβολή στην υλοποίηση σημαντικών πρωτοβουλιών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον τελευταίο χρόνο:

– Συντόνισε την εκπόνηση του νέου, πράσινου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

– Επόπτευσε την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

– Ξεκίνησε και προώθησε τον σχεδιασμό για την απολιγνιτοποίηση.

– Επιτάχυνε εντυπωσιακά την εφαρμογή του Target Model, άρα και της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας της χώρας.

– Στήριξε αποφασιστικά το εγχείρημα για την απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ και την ταχύτερη διείσδυσή τους στο ενεργειακό μείγμα.

– Διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους μηχανισμούς διακοψιμότητας και TFRM (Μεταβατικός Μηχανισμός Αποζημίωσης Ευελιξίας), με θετική αντανάκλαση για την αγορά.

– Επεξεργάστηκε τη νέα αρχιτεκτονική του προγράμματος “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”.

Για μένα είναι μια μέρα συγκίνησης. Του εύχομαι καλή δύναμη. Είμαι βέβαιος για την επιτυχία του στα νέα του καθήκοντα».

About Author