Επιμένει στην κλιμάκωση η Αγκυρα: Δύο νέες τουρκικές αντι- NAVTEX κατά Ελλάδας-Κύπρου

Συνέχεια στον ιδιότυπο «πόλεμο» των NAVTEX δίνει η Τουρκία, σύμφωνα με το Euronews, εκδίδοντας δύο νέες NAVTEX κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η πρώτη χρονικά είναι NAVTEX σε απάντηση στην Κύπρο όπου αναφέρει μεταξύ άλλων πως, «η «Κύπρος» που αναφέρεται στη navtex της Λάρνακας δεν είναι χώρα που δημιουργήθηκε το 1960. Γι΄ αυτό το λόγο δηλώνει ότι η «Κύπρος» που αναφέρεται δεν συνιστά αναγνώριση της Ε/κ πλευράς ούτε των δικαιωμάτων της Τουρκίας όπως προκύπτουν από τις συνθήκες του 1960. Οι προσπάθειες νομιμοποίησης παράνομων διεκδικήσεων της Ε/κ πλευράς μέσω της navtex της Λάρνακας είναι άκυρες και δεν γίνονται αποδεκτές από την Τουρκία».
Η τελευταία χρονικά που εκδόθηκε, αναφέρει πως τα τουρκικά πλοία βρίσκονται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας εκ μέρους της Τουρκίας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι η Ελληνική NAVTEX “είναι παράνομη καθώς εκδόθηκε σε περιοχή που ανήκει στην τουρκική υπηρεσία navtex”.
Τέλος, σημειώνει πως «η navtex του σταθμού της Αττάλειας παραμένει σε ισχύ. Ο σταθμός θα συνεχίσει να εκδίδει μηνύματα navtex για την ασφάλεια των ναυτικών».

About Author