Υβριστική επίθεση Τούρκου ιστορικού για την Αγία Σοφία- Θα κρύψουν με κουρτίνες τα ψηφιδωτά

Σάλο αναμένεται να προκαλέσει η ανάρτηση Τούρκου ιστορικού, ο οποίος παρομοιάζει τις εικόνες εντός της Αγίας Σοφίας με… πόρνες. Ο καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Σαγγάριου, Εμπούμπεκίρ Σοφούογλου, ζητά την πλήρη αφαίρεση -κι όχι απλά κάλυψη- των εικόνων στην Αγία Σοφία, καθώς η παρουσία τους αποτελεί ασέβεια στον Μωάμεθ τον Πορθητή, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε μήνυμά του στο twitter:

«Γίνεται πόρνες μέσα στο τζαμί; Όμως, αν οι εικόνες δεν αφαιρεθούν, η παρακαταθήκη του Μωάμεθ του Πορθητή, η Αγία Σοφία, μαζί με την πόρνη Ζωή θα έχει γίνει το πρώτο τζαμί όπου θα εκτίθεται μία πόρνη. Να μπει ένα τέλος στην ανοησία για προστασία των ειδώλων και να αποκαθηλωθούν πια οι εικόνες που αποτελούν ασέβεια προς τον Πορθητή».

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε και επιθεώρησε την Αγία Σοφία

Πως θα “μεταμφιέσουν” την Αγία Σοφία

Αναφερόμενος στις προετοιμασίες σχετικά με την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία ως τζαμί, ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι παρών και ότι η προσευχή θα διεξαχθεί στο ισόγειο αρχικώς.

«Ο αξιότιμος πρόεδρός μας ασφαλώς και θα συμμετάσχει, μαζί με τους πολίτες μας. Ένας αριθμός πιστών θα βρίσκεται εκεί. Άλλωστε το επιβάλλει η προσευχή της Παρασκευής. Σε πρώτο πλάνο θα γίνει η προσευχή στο ισόγειο. Για τις αγιογραφίες και τα ψηφιδωτά έχει εκπονηθεί μελέτη από τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεών μας και το υπουργείο Πολιτισμού μας, η οποία έχει ολοκληρωθεί», είπε ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο συσκότισης των αγιογραφιών με ειδικά εφέ.

«Δεν θα υπάρξει σύστημα φωτισμού. Εξετάζεται να καλυφθούν με ένα σύστημα κουρτίνας. Είναι στο τελικό στάδιο. Η βασική αρχή είναι να μην προκληθεί καμία ζημιά σε αυτά τα ψηφιδωτά. Να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του μνημείου ή να προκληθεί ζημιά στην ιστορική αρχιτεκτονική του κτιρίου», δήλωσε, ενώ ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ζημιά με βίδες στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί σύστημα με κουρτίνες, ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι αυτό το θέμα εξετάζεται ενδελεχώς και ότι δεν πρέπει κανένας να ανησυχεί γι αυτό.

Το σκότος θα καλύψει και την εδώ και 1.500 χρόνια Πολιούχο της Πόλης, την Παναγία Βρεφοκρατούσα, το ψηφιδωτό που κυριαρχεί στο ιερό της Αγίας Σοφίας. Σύμφωνα με τον Ιμπραχίμ Καλίν, «στο ιερό υπάρχουν δύο μεγάλες φιγούρες. Η μία είναι της Παναγίας και η άλλη του Γαβριήλ. Και στη διπλανή πλευρά που είναι η γκαλερί υπάρχουν φιγούρες του Ιησού και άλλες χριστιανικές φιγούρες. Άλλωστε οι φιγούρες δίπλα δεν εμποδίζουν την προσευχή. Δηλαδή επειδή δεν είναι στο νότιο μέρος (στο ιερό) και δεν φαίνονται την ώρα που γίνεται η προσευχή δεν υπάρχει θέμα με αυτές. Άλλωστε και ο πρόεδρός μας το έχει ήδη δηλώσει ότι όπως ήταν ακάλυπτες μέχρι σήμερα, έτσι θα συνεχίσουν και στο εξής να είναι ακάλυπτες. Θέλω να διαβεβαιώσω μετά και τις αντιδράσεις από το εξωτερικό ότι δεν θα καλυφθούν. Δεν τίθεται θέμα να καλυφθούν ή να μπει σοβάς ή να είναι καλυμμένες κατά τις επισκέψεις (των τουριστών)».

«Στο πάτωμα φυσικά θα στρωθεί χαλί. Ετοιμάζεται, είναι σχεδόν έτοιμο. Θα το προλάβουν μέχρι την Παρασκευή. Αλλά και μετά το άνοιγμα (στις 24 Ιουλίου) θα συνεχιστούν οι εργασίες (για τη μετατροπή σε τζαμί), έχει γίνει λεπτομερής μελέτη από φίλους μας ακαδημαϊκούς», ανέφερε ο Ιμπραχίμ Καλίν, σημειώνοντας ότι κομμάτια που βρίσκονταν στην Αγία Σοφία όσο ήταν μουσείο, θα επιστραφούν στο «τζαμί».

«Αφότου έγινε μουσείο, απομακρύνθηκαν από εκεί ένα σωρό επιγραφές, άμβωνες και άλλα έργα τα οποία βρίσκονταν στην Αγία Σοφία ενώ ήταν τζαμί. Αλλά στην πραγματικότητα ήταν κομμάτια της Αγίας Σοφίας και αυτό προσδιορίζεται και με έγγραφα. Την επόμενη περίοδο θα αξιολογηθούν, θα συγκεντρωθούν και θα τοποθετηθούν στη θέση τους. Όπως είπα, θα συνεχιστούν για κάποιο διάστημα ακόμη οι εργασίες. Αλλά -πρώτα ο Αλλάχ- μετά τις 24 Ιουλίου η ευλογημένη μέρα της προσευχής θα είναι γεγονός πια», είπε.

About Author