Κούβελας: Κατά 99% δεν θα υπάρξει εμβόλιο όπως δεν υπάρχει για κανένα κοροναϊό

Πεπεισμένος πως δεν πρόκειται να κατασκευαστεί εμβόλιο που θα προφυλάσσει από τη νόσο COVID-19 είναι ο Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο thestival, ο κ. Κούβελας ξεκαθάρισε ότι ο ιός δεν είναι αυτός που σκοτώνει τους νοσούντες, αλλά μία έντονη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών στη μόλυνση από τον νέο κορονοϊό.

«Δεν υπάρχει εμβόλιο για κανέναν άλλο κορονοϊό και δεν υπάρχει ούτε για το AIDS ούτε για τον Έμπολα. Γιατί φανταζόμαστε ότι μπορεί να υπάρξει για αυτόν τον κορονοϊό; Κατά 99% δεν θα υπάρξει εμβόλιο για τον κορονοϊό γιατί δεν μπαίνει μόνιμη ανοσία. Δεν μας σκοτώνει ο ίδιος ο ιός. Πεθαίνουμε από μία έντονη αντίδραση του ανοσοποιητικού. Εάν εγώ το ενισχύσω σε έναν ασθενή τότε θα πεθάνει από το εμβόλιο. Είναι κοινή λογική», υποστήριξε ο καθηγητής.

Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας κ. Δημήτρης Κούβελας μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την πορεία έρευνας του εμβολίου κατά του κοροναϊού.

«Είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθεί το εμβόλιο», τόνισε ο κ. Κούβελας και υπογράμμισε ότι ο κόσμος πρέπει να επικεντρωθεί στα υπάρχοντα μέτρα.

Τα εμβόλια, σύμφωνα με τον Καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας, δοκιμάζονται σε υγιείς ανθρώπους και όχι σε ευπαθείς ομάδες και δεν γνωρίζουμε κατά πόσο, παρά τις δοκιμές, μπορεί να φανεί χρήσιμο σε όλους, ενώ ένα ακόμα ζήτημα είναι και το κόστος του.

About Author