Ερντογάν: Δείξαμε τι μπορεί να συμβεί αν δεν σεβαστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων

Αυτή η «επιχείρηση» το 1974 έδειξε στον κόσμο τι μπορεί να συμβεί αν παραβιαστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και απειληθεί η ελευθερία και συνέχειά τους, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να «παραδώσει χωρίς καθυστέρηση την πολιτική ισότητα και τα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πόρων του νησιού».

Όπως μεταδίδει το philenews.com, ο Ερντογάν αναφέρει στο μήνυμά του για την 46 επέτειο της τουρκικής εισβολής ότι συγχαίρει τη «γιορτή ειρήνης και ελευθερίας με την ευκαιρία της 46η επετείου της ‘ειρηνευτικής επιχείρησης’ της 20ης Ιουλίου του 1974, η οποία εξάλειψε τελικά την απόπειρα ενάντια στο δίκαιο των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες της Κύπρου, της ελευθερίας και της ύπαρξής τους».

Πρόβαλε περαιτέρω τον ισχυρισμό ότι «η επιχείρηση ειρήνη είναι το όνομα της αναγέννησης ενός λαού που τον ήθελαν να διαγραφεί από την ιστορία. Αυτή η επιχείρηση έχει δείξει σε όλο τον κόσμο τι μπορεί να συμβεί όταν παραβιαστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, όταν απειληθεί η ελευθερία τους και η συνέχειά τους».

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο παράδειγμα υπομονής και δεξιοτεχνίας, είπε, «από εκείνη των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι δίνουν αγώνα ισότητας για πάνω από 50 χρόνια».

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο κ. Ερντογάν, «ο τουρκοκυπριακός ΄λαός’ παρά τις όποιες πιέσεις και απειλές διεκδίκησε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του. Η μητέρα πατρίδα Τουρκία η οποία είναι πάντοτε δίπλα στον αποφασιστικό αγώνα των Τουρκοπυπρίων, όπως και πριν 46 χρόνια έτσι και σήμερα αποτελεί την εγγύησης της ειρήνης και της σταθερότητας των Τουρκοπυπρίων και θα συνεχίσει να είναι».

Πρόσθεσε ότι «μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο νησί μόνο με την αποδοχή ενός καθεστώτος ισότητας για τους Τουρκοκυπρίων είναι δυνατόν να επιτευχθεί».

Συνεχίζοντας, είπε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει χωρίς καθυστέρηση να παραδώσει την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και τα ίσα δικαιώματά τους επί των φυσικών πόρων του νησιού. Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει επιδείξει καθαρή πολιτική βούληση για λύση παίρνοντας πάντα θέση υπέρ της ειρήνης και του συμβιβασμού. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα θυσιαστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «η Τουρκία όπως και μέχρι σήμερα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την προστασία των δικαιωμάτων και του δικαίου του ‘τουρκοκυπριακού λαού’. Με αυτή την ευκαιρία τιμώ τους άγιους μάρτυρές μας που θυσιάστηκαν στον αγώνα της απελευθέρωσης και τους βετεράνους μας».

About Author