Μητσοτάκης: Δεν αντέχουμε να εμφανιστούμε διχασμένοι ή αδύναμοι

«Δεν αντέχουμε να εμφανιστούμε διχασμένοι ή αδύναμοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στο χώρο του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες για την τρίτη ημέρα διαβουλεύσεων και κάλεσε όλα τα μέρη σε συμβιβασμό διατηρώντας τη φιλοδοξία για μια θαρραλέα ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση.

Αναλυτικότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε: “Διαπραγματευόμαστε εδώ και τρεις ημέρες, προφανώς δεν έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο για να φτάσουμε σε συμφωνία και ειλικρινά ελπίζω ότι σήμερα μπορούμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο. Από την πρώτη στιγμή κατέστησα σαφές ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όμως αυτοί οι συμβιβασμοί δεν πρέπει να είναι τέτοιοι που να αποδυναμώνουν το επίπεδο της φιλοδοξίας μας σε σχέση με μια θαρραλέα ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση του κορονοϊού και τον οικονομικό αντίκτυπο που κόστισε. Αντιμετωπίζουμε μια οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο και δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι”.

Συνάντηση Μητσοτάκη, με Μέρκελ, Μακρόν, Σάντσεθ και Κόντε

Στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, τον Ιταλό και τον Ισπανό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και Πέδρο Σάντσεθ αντίστοιχα. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Νωρίς το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε νέα συνάντηση με τους ομολόγους του της Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας με τους ηγέτες των «φειδωλών», δηλαδή της Ολλανδίας, Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας αλλά και της Φινλανδίας.

Τρίτος γύρος με ζητούμενο τον συμβιβασμό

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, στον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων αναμένεται νέα πρόταση από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις των «φειδωλών» και κυρίως της Ολλανδίας, η οποία εμφανίζει τις περισσότερες αντιρρήσεις για το υπερταμείο.

Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε πως είναι πιθανό οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην καταλήξουν σε συμφωνία κατά την τρίτη ημέρα των συνομιλιών τους σχετικά με τα σχέδια για ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομιών που έχουν πληγεί εξαιτίας του κοροναϊού. «Υπάρχει πολλή καλή θέληση αλλά και πολλές θέσεις. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια αλλά είναι πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι η  προθυμία για συμβιβασμό δεν θα πρέπει να μας αποτρέπει από τη νόμιμη φιλοδοξία που πρέπει να έχουμε. Θα δούμε τις ερχόμενες ώρες αν αυτά τα δύο είναι συμβατά». «Δεν είναι θέμα αρχής, αλλά αντιμετωπίζουμε μια έκτακτη υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση, και χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή ενότητα», είπε.

«Είμαστε ενωμένοι με την Καγκελάριο Μέρκελ για ένα σχέδιο ανάκαμψης χωρίς προηγούμενο αναφορικά με την κρίση που βιώνουμε» επεσήμανε ακόμη ο Πρόεδρος της Γαλλίας και τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε χωρίς να εγκαταλείψουμε τη φιλοδοξία. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του. Ας συνεχίσουμε να προχωράμε μαζί».

Με σύντομη παρέμβασή του μέσω Twitter, o Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε: «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Από τη μία έχουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών – συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες υπερασπίζονται το ευρωπαϊκό όραμα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς- και από την άλλη λίγες χώρες, τις λεγόμενες “φειδωλές”».

About Author