Σύνοδος Κορυφής: Πυρετώδεις διαβουλεύσεις – Νέα πρόταση Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης μετά την ενόχληση του Νότου

Νέα αναθεωρημένη πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να φέρει τις επόμενες ώρες στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για να εξευμενίσει τις χώρες του Νότου που εμφανίζονται ενοχλημένες από την προηγούμενη πρότασή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Σκάι, μετά την προηγούμενη πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι προσπάθειες για συμφωνία μετατοπίστηκαν από τους «φειδωλούς τέσσερις» στην προσπάθεια να εξευμενιστούν οι «Νότιοι».

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Σκάι στις Βρυξέλλες Αλέξανδρος Παλαιολόγος, ότι ενώ Ολλανδός διπλωμάτης δήλωνε ότι η προηγούμενη πρόταση του κ. Μισέλ ήταν «προς τη σωστή κατεύθυνση», διπλωμάτης κράτους του Νότου που μίλησε στον σταθμό έκανε λόγο για «σοβαρά προβλήματα» της νέας πρότασης.

Αξιωματούχος ευρωπαϊκής χώρας σχολίαζε από την πλευρά του ότι  οι διαπραγματεύσεις «έχουν μέλλον ακόμα» και ότι η απόσταση μεταξύ του τι προσφέρουν οι Ιταλοί και τι απαιτούν οι Ολλανδοί παραμένει μεγάλη. Στην προσπάθεια του κ. Μισέλ να πείσει τους Βόρειους ότι οι οροί εκταμίευσης είναι αρκετά αυστηροί για να αποσπάσει τη συναίνεσή τους άνοιξε «μέτωπο» με το Νότο. Οι μνήμες των μνημονίων είναι άλλωστε πρόσφατες στα κράτη αυτά, και κανείς δε θέλει κάθε δόση να εξαρτάται από πρωτεύουσες του Βορρά.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που μπορεί να οδηγήσει σε εκτροχιασμό της συμφωνίας είναι η εκταμίευση να εξαρτάται από το αν οι χώρες εφαρμόζουν τις αρχές του κράτους δίκαιου, κάτι που προκαλεί αντίδραση στην Ουγγαρία. Ο Σαρλ Μισέλ είχε συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν αλλά φαίνεται ότι δεν υπήρχε συμφωνία ούτε εκεί.

Σημειώνεται ότι κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν σημειώθηκε ταύτιση απόψεων τόσο για το Ταμείο όσο και για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ενώ συναντίληψη υπήρξε και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τζ. Κόντε: Υπάρχει τέλμα και σκληρή αντιπαράθεση 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, με δήλωσή του μέσω Facebook, αναφέρθηκε στην πορεία της διαπραγμάτευσης στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

«Βρισκόμαστε σε τέλμα. Τελικά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα απ΄ ότι είχε προβλεφθεί. Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία ακόμη συζητάμε και που δεν καταφέρνουμε να λύσουμε», τόνισε ο Κόντε. Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε:

«Αναζητούμε και πρέπει να βρούμε μια σύνθεση των διαφόρων θέσεων, διότι είναι προς το συμφέρον όλων. Πρέπει να διατηρήσουμε, όμως, και τις σημαντικότερες συνισταμένες, αρχίζοντας από το ότι τα μέσα πρέπει να είναι ουσιαστικά και ανάλογα με την υφιστάμενη κρίση. Τουτέστιν αποτελεσματικά. Η απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση, συλλογική, σταθερή και ισχυρή».

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ

 

 

About Author