Αυστηροποίηση ελέγχων για να μπει “φρένο” στα κρούσματα – Επιμένουν για τη μάσκα οι ειδικοί

Έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση και στους ειδικούς έχουν προκαλέσει τα αυξανόμενα κρούσματα κοροναϊού.

Η αύξηση των κρουσμάτων που οφείλεται κυρίως στην άφιξη των τουριστών, αλλά και στη χαλάρωση εφαρμογής των μέτρων προστασίας, χτύπησαν καμπανάκι στην κυβέρνηση που χθες συνεδρίασε εκ νέου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Το πλαίσιο είναι επαρκές. Υπάρχουν ζητήματα εφαρμογής του» τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ ζήτησε «αυστηροποίηση στους ελέγχους χωρίς εκπτώσεις». Όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να δοθεί έμφαση στην προστασία της υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές, αλλά και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων, ειδικά στους κλειστούς χώρους, όπου έχουν παρατηρηθεί σημάδια χαλάρωσης. Μάλιστα, στο πλαίσιο των ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων μπαίνουν και οι Δήμοι, από τους οποίους ο πρωθυπουργός ζητά μεγαλύτερη συμμετοχή.

«Δεν μπορεί περιφέρειες και δήμοι να είναι έξω από αυτήν την υπόθεση. Δεν αφορά μόνο τον κεντρικό μηχανισμό. Άρα είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα αυτό να μεταφερθεί και στις περιφέρειες και στους δήμους. Τους χρειαζόμαστε όπως ήταν μέχρι σήμερα. Συνεργάτες σε αυτήν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια την οποία κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους συμμετέχοντες να δώσουν προτεραιότητα στους ελέγχους στους χώρους, ανοιχτούς και κλειστούς, όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός. Ένταση των ελέγχων θα υπάρξει και στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Οι έλεγχοι θα σχεδιάζονται από το συντονιστικό επιχειρησιακό όργανο που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα παρέχει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί επιμένουν στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους. Με τα κρούσματα να αυξάνονται στα νησιά, αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα, τόνισαν την ανάγκη να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας, κάτι που σημείωσε και ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

«Είναι μια οδηγία που υπάρχει εξαρχής, για χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους και στα μέσα μεταφοράς. Υπάρχει επιτήρηση για χρήση μάσκας σε μετρό και λεωφορεία, ενώ θα πρέπει να τη φοράνε οι εργαζόμενοι στην εστίαση. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι η συχνότερη ενημέρωση του κόσμου με σποτάκια, αλλά και από εμάς και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες».

Οι επιδημιολόγοι έχουν σταθεί περισσότερο στο ζήτημα της μάσκας, καθώς παρατηρούνται συχνά φαινόμενα συνωστισμού όπου ο κόσμος δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα και από την στιγμή που αυτό συμπίπτει με την άνοδο των κρουσμάτων, κρίνουν απαραίτητο αυτό το μέτρο.

Αν και χθες να μειώθηκαν τα συνολικά κρούσματα (27, δηλαδή 31 λιγότερα από την προηγούμενη ημέρα), όμως τα περισσότερα ήταν εγχώρια και κυρίως αφορούν την Αττική. Από τα 27 συνολικά κρούσματα, τα 9 ήταν εισαγόμενα, ενώ 8 ήταν αυτά που εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα, που την τελευταία εβδομάδα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Θεσσαλονίκη (5), Ξάνθη, Καστοριά, Πάρος (από 1) και Γρεβενά (2) είχαν επίσης επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τα Γρεβενά μάλιστα να έχουν τα πρώτα καταγεγραμμένα κρούσματα και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αναμένεται στην περιοχή Κηπουρειό, προκειμένου να γίνει ιχνηλάτηση και εξέταση των κατοίκων.

About Author