Δένδιας: Η Ελλάδα θα προασπίσει τα δικαιώματά της σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει γεώτρηση – Τι είπε για τη συνάντηση του Βερολίνου

«Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα εκπτώσεων», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών, σε περίπτωση που η Τουρκία θελήσει να ξεκινήσει γεωτρήσεις παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Ο Νίκος Δένδιας, τόνισε ότι η Τουρκία ξέρει πολύ καλά τι θα συμβεί σε περίπτωση που επιχειρήσει να παραβιάσει την κυριαρχία της χώρας μας, καθώς η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της και σύμφωνα με το Σύνταγμα θα υπερασπίσει τα δικαιώματά της.

Ο υπουργός Εξωτερικών  αναφέρθηκε στην τριμερή συνάντηση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και Γερμανίας, με πρωτοβουλία της τρίτης, αλλά και στην «αστοχία» του Ερντογάν να αποφασίσει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Ήταν μια συνάντηση από της δικής μας πλευράς, της πρέσβεως Σουρανή, με πρωτοβουλία της Γερμανίας. Η Ελλάδα δεν είχε λόγο να αρνηθεί. Είχαμε διακηρύξει ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο υπό προϋποθέσεις. Η μη άρνηση ήταν απαραίτητη προϋπόθεση τη στιγμή που εγώ ζητούσα από τους ομολόγους μου να δοθεί εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο να προετοιμάσει κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Είναι αντιφατικό να μη δεχόμαστε συζητήσεις με την τουρκική πλευρά. Θα μπορούσαν να μας πουν ότι αφού αρνείστε συζητήσεις τότε πώς ζητάτε κυρώσεις; Οι τουρκικές προσεγγίσεις δεν είναι αυτές που θα μπορούσαν να μας δημιουργήσουν τη δυνατότητα να μην επιμείνω στο αίτημα για τις κυρώσεις», ξεκαθάρισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ για την τριμερή με Τουρκία και Γερμανία μιλώντας στον Alpha.

Αναφερόμενος στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είπε:

«Θα ήταν προτιμότερο ο Ερντογάν να κάνει αναφορά σε κοινές ευρωπαϊκές αξίες, ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος Δικαίου και πράγματα που διέπουν τον τρόπο ζωής μια σύγχρονης χώρας. Εμείς την επόμενη Τετάρτη θα έχουμε συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, ζήτησα να επανέλθει η πρέσβης της UNESCO και μαζί με την κ. Μενδώνη να καθορίσουμε τα επόμενα βήματά μας για την αντίδραση μας όσον αφορά στην Αγιά Σοφιά. Το ζήτημα μας είναι η Αγιά Σοφιά ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά. Η τουρκική δημοκρατία επέλεξε να την κατατάξει στα μνημεία, η Τουρκία δεσμεύεται από το καθεστώς προστασίας των μνημείων. Επειδή έχω δουλέψει πολύ ώστε να γίνει η παλιά πόλη της Κέρκυρας παγκόσμιο μνημείο και ξέρω τι ισχύει, η Τουρκία αντιβαίνει απολύτως το καθεστώς του δικαίου που έχει η UNESCO, ως πρόβλεψη για τα μνημεία. Στην πραγματικότητα υπερασπιζόμαστε πανανθρώπινες αξίες. Δεν πρέπει να πέσουμε στη μεγαλύτερη παγίδα που μπορεί να μας οδηγήσει η Τουρκία, να μετατρέψουμε το θέμα σε ελληνοτουρκική διαφορά. Η Τουρκία έχει αστοχήσει. Πρόσβαλε την παγκόσμια οντότητα ανεξαρτήτως παρελθόντος και θρησκευτικής πεποίθησης. Πάνω  σε αυτό πρέπει να υποστηρίξουμε την επιχειρηματολογία μας, αυτή είναι η θέση μας».

Όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο: «Η Ελλάδα έχει σαφή πολιτική. Εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Δυστυχώς η Τουρκία δεν περιορίζει τις παράνομες διεκδικήσεις στο Αιγαίο, τις επεκτείνει στην Ανατολική Μεσόγειο, με το απολύτως άκυρο τουρκολιβυκό σύμφωνο στο Λιβυκό Πέλαγος. Η Τουρκία είναι μια χώρα που φαίνεται ότι επιστρέφει σε ένα δόγμα νεοοθωμανισμού και επιδιώκει να κυριαρχήσει τόσο στην ανατολική και κεντρική Μεσόγειο, αγνοώντας το Δίκαιο. Η χώρα μας έχει πει ότι θα υπερασπίσει απολύτως τα δικαιώματά της, όπως καταγράφονται στις συνθήκες, στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Μαζί μας είναι και άλλες χώρες, όπως τα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ, η Ιορδανία, έχουμε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με χώρες που πριν δεν είχαμε στενές σχέσεις. Η Ελλάδα επιδιώκει την κατανόηση των χωρών, οι οποίες δέχονται ως αυτονόητη προϋπόθεση το Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

Για το τι θα γίνει αν ξεκινήσουν γεωτρήσεις: «Η Ελλάδα έχει απόλυτη υποχρέωση και θα προασπίσει τα δικαιώματά της. Δεν έχουμε κάτι άλλο να συζητήσουμε ή να διαπραγματευτούμε. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και της Θαλάσσης. Με την Τουρκία τα πράγματα είναι σοβαρά. Όλο αυτό το διάστημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και παρά τις ελπίδες, έχει οδηγήσει τις σχέσεις σε μια στενωπό με απαράδεκτες πράξεις. Η χώρα θα υπερασπίσει απολύτως την κυριαρχία της και τα δικαιώματά της, όπως έχει υποχρέωση από το Σύνταγμά της και όπως θα έκανε κάθε κυβέρνηση. Το καθήκον της θα κάνει η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είναι καθήκον του να υπερασπίσει τη χώρα. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα εκπτώσεων».

Για τη δημοσκόπηση που δείχνει ότι το 75% φοβάται για επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία: «Πιθανότατα να αποτελώ μια μικρή μονάδα του 75%. Η όλη συμπεριφορά της Τουρκίας δεν επιτρέπει στη χώρα να εφησυχάζει. Η παράμετρος των εκλογών των ΗΠΑ είναι σωστή. Η ιστορία έχει δείξει ότι η Τουρκία έχει εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα του κενού εξουσίας στις ΗΠΑ».

Όσον αφορά τον κατάλογο των κυρώσεων και το αν προβλέπει κάποιο θερμό επεισόδιο: «Η συνάντηση δεν έπεται της απόφασης για τις κυρώσεις. Δεν μπορώ να βάλω πιθανότητες για ένα θερμό επεισόδιο. Εύχομαι και θέλω να ελπίζω ότι δε θα συμβεί γιατί δεν είναι προς συμφέρον της. Συμφέρον  της είναι οι καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Δεν έχει κανέναν λόγο να έχει κακές σχέσεις με ένα κράτος – μέλος της ΕΕ. Το λέμε ήρεμα για να γίνει κατανοητό χωρίς απειλές. Η κυριαρχία και τα δικαιώματα της Ελλάδας είναι σαφώς περιεγραμμένα και τα γνωρίζουν και η Τουρκία και η Ευρώπη. Έχουμε γίνει παραβιάσεις και η ελληνική πλευρά πάντα αντιδρούσε με τον τρόπο που έπρεπε. Έχουμε εξηγήσει πολύ καλά στην Τουρκία τι πρόκειται να συμβεί».

Για τις «χλιαρές» αντιδράσεις από ΕΕ και ΗΠΑ: «Η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα να πει ότι αρνείται να συνομιλήσει με την Τουρκία. Πρέπει να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας στο πλαίσιο που έχει προκαθορίσει. Όταν λέμε συζητάμε, δεν συζητάμε τα πάντα και με όποιους όρους. Οι αντιδράσεις όσον αφορά της Αγιά Σοφιά και της αμερικανικής κυβέρνησης και της ΕΕ ήταν καταδικαστικές. Αν πρέπει να σχολιάσω κάτι θα ήταν ότι ήθελα κάτι εντονότερο από τη Ρωσία».

Πηγή: Newpost

About Author