Κοροναϊός: Η αύξηση των κρουσμάτων φέρνει νέα μέτρα – Τι εισηγούνται οι ειδικοί

Τα εισαγόμενα κρούσματα μετά το άνοιγμα του τουρισμού αλλά και τα εγχώρια ως απόρροια της χαλάρωσης των μέτρων προστασίας οδηγούν στη λήψη αποφάσεων για εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έκανε λόγο για «Plan B». Ο ίδιος μίλησε για τοπικά μέτρα και όχι γενικό lockdown, εστιάζοντας στην σημασία τήρησης των κανόνων δημόσιας υγείας. Ανέφερε: «έχουμε ένα Plan B, για τοπικά lockdown, για επιμέρους διορθώσεις, για PCR ενδεχομένως σε περισσότερους τουρίστες ή υποχρεωτικότητα. Είναι πράγματα τα οποία εξετάζουμε καθημερινά με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Και θέλω να πω και κάτι αισιόδοξο μέσα σε αυτήν την πρωτόγνωρη δυσκολία μιας πανδημίας που ζούμε. Για να το σκεφτούμε όλοι μας και ανάλογα να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας. Λένε οι επιστήμονές μας στο τέλος του 2020, αρχές του 2021 θα έχουμε τα πρώτα εμβόλια. Πράγματι, βλέπω ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε ένα Α χρονικό διάστημα μέχρι τότε». «Είναι στο χέρι μας να έχουμε μία απλή αύξηση την οποία θα ελέγξουμε, από το να έχουμε ένα δεύτερο υψηλό κύμα» κατέληξε.

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση:

Τη ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου

Την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορά μας

Την επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι μάσκες μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό όπλο για την επιδημία σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε.

Προειδοποιούν εξάλλου ότι αν οι εικόνες συνωστισμού συνεχίσουν να παρατηρούνται και σε νυχτερινά μαγαζιά ή σε beach bar θα ληφθούν και για αυτά περιοριστικά μέτρα.

Δεν αποκλείεται επίσης να επανέλθει το όριο των 6 ατόμων ανά τραπέζι.

Από σήμερα σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα στον Προμαχώνα

Σχετικά με τα εισαγόμενα κρούσματα δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα και για άλλες βαλκανικές χώρες, όπως η Βουλγαρία ή η Ρουμανία.

Από σήμερα τέθηκαν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα, στον Προμαχώνα.

Ειδικότερα, η είσοδος στην ελληνική επικράτεια από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα:

α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κοροναϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος  εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.

β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

Κρούσματα σε Γρεβενά και Πάρο

Στο μεταξύ, το πρώτο θετικό κρούσμα κοροναϊού στην Πάρο ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης το Κέντρο Υγείας του νησιού.

Επιπλέον τα δύο πρώτα κρούσματα κοροναϊού  καταγράφηκαν και στο Νοσοκομείο Γρεβενών. Πρόκειται για μια γυναίκα, και έναν άντρα 74 και 73 χρόνων που η μεν γυναίκα έκανε εισαγωγή, ο δε άνδρας είναι σε κατ’ οίκον νοσηλεία. Είναι μόνιμοι κάτοικοι Γρεβενών χωρίς σχέση μεταξύ τους και από αύριο ξεκινάει η ιχνηλάτηση για να βρεθούν όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα ανακοίνωσε 58 νέα κρούσματα κοροναϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 3.883. Από τα 58 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, τα 34 συνολικά είναι «εισαγόμενα». Επιπλέον, τα 28 εντοπίσθηκαν στις πύλες εισόδου κατά τους ελέγχους, ενώ άλλοι έξι είναι τουρίστες που προσήλθαν αυτοβούλως και ελέγχθηκαν, έχοντας παρουσιάσει συμπτώματα.

Αναλυτικότερα:

Εικοσιοκτώ (28)  κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.

έξι (6) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

οκτώ (8) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

επτά  (7)  κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου,

δυο (2)  κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,

ένα (1)  κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,

ένα (1)  κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,

ένα (1)  κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Άρτας,

ένα (1)  κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

About Author