Δυσαρέσκεια στο Βερολίνο με τη διαρροή Τσαβούσογλου για την τριμερη

Η διαρροή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχετικά με την τριμερή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα ανάμεσα σε εκπροσώπους της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Τουρκίας, εξόργισε τη γερμανική πλευρά.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασσόπουλο, «κατά τη διάρκεια του σημερινού briefing, ο Στέφεν Ζάιμπερτ ήταν πολύ ενοχλημένος όταν ρωτήθηκε τόσο για την τριμερή όσο και για το τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Μέρκελ. Συγκεκριμένα, είπε σε πολύ έντονο ύφος ότι “δεν θέλω να σχολιάσω αυτές τις επαφές της Καγκελαρίου”. Όμως εκεί πήρε το λόγο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δηλώνοντας ότι “έχουμε ξεκάθαρες προσδοκίες απέναντι στην Τουρκία. Θέλουμε θετικά μηνύματα για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Όμως, οι χθεσινές αναγγελίες της Τουρκίας για συνέχιση των γεωτρήσεων στην Κύπρο είναι το λάθος βήμα”».

Αναφορικά με το διεμήφθη στην τριμερή συνάντηση και το τι συζητιέται στο Βερολίνο, ο ανταποκριτής του Open TV ανέφερε πως «υπήρξε μεγάλη ανησυχία για “θερμό επεισόδιο” και κλιμάκωση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Τούρκοι εμφανίστηκαν αδιάλλακτοι και στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και στο θέμα του προσφυγικού. “Δεν πρόκειται να κλείσουμε τα σύνορα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Θα συνεχίσουμε να τους αφήνουμε να πορεύονται προς την Ευρώπη. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε την πολιτική που ξεκινήσαμε με τον Έβρο” σημειώνουν χαρακτηριστικά. Εκεί φαίνεται ότι τελειώνει η συζήτηση. Όλοι βλέπουν ότι υπάρχει πολύ σκληρή στάση από την Τουρκία. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκάλυψε τη συνάντηση, και τίναξε στον αέρα τον διάλογο που προσπαθεί να κάνει η Γερμανία».

«Υπάρχουν πιέσεις από την Γαλλία προς τη Γερμανία για μία πιο σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία. Να σημειωθεί ότι σήμερα το γερμανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να μην άρει την ταξιδιωτική οδηγία εναντίον της Τουρκίας. Έτσι λοιπόν κανένας τουρίστας από την Τουρκία δεν μπορεί να εισέλθει στο γερμανικό έδαφος» κατέληξε ο Παντελής Βαλασσόπουλος

About Author