Κοροναϊός: Νέα μέτρα στα σύνορα και τέλος στα πανηγύρια – Ανησυχία για τις εστίες στη βόρεια Ελλάδα

Νέα μέτρα έφερε ο συνδυασμός της αύξησης των κρουσμάτων του κοροναϊού, με τα φαινόμενα συνωστισμού.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή και του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια αποφάσισε να μπει «φρένο» στα πανηγύρια, αλλά και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα σύνορα. Ειδικότερα προτάθηκε:

Η ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου

Η εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα

Η επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες.

Τις τελευταίες ημέρες, οι περισσότερες εστίες εντοπίζονται στην βόρεια Ελλάδα, όσον αφορά τα «εγχώρια» κρούσματα. Χθες, από τα 24 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, τα 7 ήταν εισαγόμενα, ενώ από τα υπόλοιπα, τα 2 αφορούν την Αττική και όλα τα άλλα Νομούς στην βόρεια Ελλάδα. Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Ροδόπη, Ημαθία και Καστοριά βρίσκονται στο επίκεντρο, με την Ξάνθη και την Καστοριά να εμφανίζουν πάλι κρούσματα σε εστίες, ενώ και στην Θεσσαλονίκη έχει μεγαλώσει η ανησυχία, καθώς βρέθηκε θετική μία φοιτήτρια στο ΑΠΘ, ενώ έρευνα του πανεπιστημίου έδειξε σοκαριστικά ευρήματα στα αστικά λύματα της πόλης.

Αναλυτικά πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα:

τέσσερα κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

τρία εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

έξι κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,

τέσσερα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς,

τρία κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης,

ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας από τον Δήμο Αλεξάνδρειας.

Πενταμελής οικογένεια από τη Σερβία που παραθέριζε στη Λευκάδα βρέθηκε θετική στον κοροναϊό. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση οι γονείς έχουν εισαχθεί στην Ειδική Μονάδα για τον Covid-19 του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, ενώ τα τρία ανήλικα παιδιά τους, που παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα, φιλοξενούνται στην Παιδιατρική Κλινική.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να λάβει επιπλέον μέτρα στα σύνορα, καθώς, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, παρατηρείται πως τα θετικά τεστ στον Προμαχώνα, είναι περίπου τετραπλάσια σε σχέση με αυτά από τις διεθνείς πτήσεις. Γι’ αυτό και έχει αποφασιστεί από τα μεσάνυχτα της Τρίτης να ενταθούν οι στοχευμένοι έλεγχοι, με έμφαση στον Προμαχώνα. Όπως ανακοινώθηκε, θα γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος των εγγράφων που θα πρέπει να έχουν μαζί τους όσοι θέλουν να εισέλθουν στη χώρα, ενώ σε περίπτωση πλαστού εγγράφου θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Αναλυτικά, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

1ον. Όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

2ον. Περιορίζεται για τους επισκέπτες της χώρας ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, από 48 στις 24, ώρες πριν την άφιξή τους, και

3ον. Αυξάνεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε όλη την Ελλάδα.

Ανοίγουν τα σύνορα για Άγγλους, Σουηδούς, Αμερικανούς

Μετά από αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων, η κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων από Βρετανία στις 15 Ιουλίου και από Σουηδία στις 22 Ιουλίου.

Στο τέλος του μήνα αναμένεται να ανοίξουν πτήσεις και από τρίτες χώρες, όπως οι ΗΠΑ. Προϋπόθεση η υποχρέωση επίδειξης αρνητικού ελέγχου που θα έχει γίνει έως 72 ώρες νωρίτερα.

About Author