Βουλή: Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης οι τροπολογίες για ΕΥΠ-Πολιτική Προστασία

Τα «πυρά» της αντιπολίτευσης προκάλεσε στη Βουλή τροπολογία για την πρόσληψη 28 μετακλητών υπαλλήλων στην Πολιτική Προστασία. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά και ο εισηγητής του κόμματος Μάριος Κάτσης, μίλησαν «για σκανδαλώδη και ρουσφετολογική ρύθμιση, που ανατρέπει το σύνολο των διοικητικών κανόνων και είναι απολύτως αντίθετη με όλες τις επιταγές του Συντάγματος».

Ωστόσο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για λαϊκισμό και εξήγησε ότι οι 28 θα είναι επιστημονικά στελέχη που θα κληθούν να οργανώσουν τις νέες δομές του εθνικού μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων. «Ούτε κομματικούς στρατούς φτιάχνουμε, ούτε τίποτα τέτοιο. Άλλωστε, εγώ από τους οκτώ μετακλητούς που δικαιολογεί η θέση μου, έχω μόνον έναν» ανέφερε.

Η ΕΥΠ

Στο στόχαστρο βρέθηκε και η τροπολογία που προβλέπει τη μεταφορά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Παρακολούθησης της ΕΥΠ. «Πρόκειται για μια εσωτερική δομή παρακολούθησης του «εσωτερικού εχθρού», που έφτιαξε ο κ. Γεραπετρίτης» σχολίασε ο κ. Τζανακόπουλος, ζητώντας την απόσυρση της τροπολογίας.

Ο υπουργός Επικρατείας, Kυριάκος Πιερρακάκης, είπε ότι μεταφέρονται συναφείς δομές από την ΕΥΠ προς το ΓΕΕΘΑ. «Οπουδήποτε είναι οι δομές συναφείς, πρέπει να συγχωνεύονται. Αυτός είναι ο κανόνας για την ορθή λειτουργία. Η τροπολογία είναι στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού» είπε ο υπουργός.

«Οι εξελίξεις τρέχουν, οι ταχύτητες αυξάνουν κι εμείς δεν μπορούμε να παρακολουθούμε από απόσταση», ανέφερε εισηγητής της ΝΔ Νίκος Ταγαράς κι επισήμανε ότι «το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεχώς εκσυγχρονιζόμενο, παρέχοντας υπηρεσίες, απλοποιώντας κι επιταχύνοντας θέματα που αφορούν στη διασύνδεση κι επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, συνεχώς αναβαθμίζει και εκσυγχρονίζει όλες τις υπηρεσίες».

Επικριτικός για διατάξεις και τροπολογίες που έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο ήταν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης. «Φέρνετε διατάξεις εθνικής σημασίας με απίστευτη προχειρότητα και κουτοπονηριά, όπως αυτή που μετατρέπει την ΕΥΠ στην αλήστου μνήμης ΚΥΠ» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε και την απόσυρση της τροπολογίας για την πρόσληψη 28 μετακλητών, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, στην Πολιτική Προστασία. Ο κ. Κάτσης κατήγγειλε επίσης τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που «αναστέλλει την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, που με υπερηφάνεια θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Με το παρόν νομοσχέδιο θεωρούμε ότι βελτιώνεται το καθεστώς των οπτικοακουστικών παραγωγών και επίσης βελτιώνονται οι ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου. Γι’ αυτό και επί της αρχής ψηφίζουμε “Ναι”» ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος. Δήλωσε, πάντως, αντίθετος με την τροπολογία για την ΕΥΠ. «Με τη μετακίνηση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικών Πληροφοριών στο υπουργείο Άμυνας, γυρνάμε σε λογικές προηγούμενων δεκαετιών. Η ΕΥΠ χάνει τον ειδικό της ρόλο και μετατρέπεται σε μια υπηρεσία εσωτερικών θεμάτων και μόνο, μια υπηρεσία που θα μπορούσε να είναι και τμήμα της Αστυνομίας» είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

«Τα λεγόμενα “επενδυτικά σχέδια” δίνουν και παίρνουν, ενώ επεκτείνονται και αυξάνονται τα φορολογικά κίνητρα και οι φοροαπαλλαγές, καθώς και οι άμεσες ενισχύσεις και επιχορηγήσεις με ζεστό κρατικό χρήμα για τα μονοπώλια του θεάματος-ακροάματος» ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελής, που πρόσθεσε: «Δεν δείχνει η κυβέρνηση ούτε να σκοτίζεται, ούτε να νοιάζεται για την ανάπτυξη του εγχώριου οπτικοακουστικού τομέα. Το μόνο που την ενδιαφέρει, όπως και πριν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η προσέλκυση των μεγάλων επενδυτών».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, αναφερόμενος στην τροπολογία για την ΕΥΠ, είπε ότι οδηγεί «στη δημιουργία υπηρεσίας πληροφοριών η οποία θα εντάσσεται-θα ενοποιείται και θα αποτελεί υπηρεσία του ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι και εκείνοι που απειλούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας». Ο Θανάσης Παφίλης κατήγγειλε επίσης ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει στηρίξει τη δημιουργία μιας υπηρεσίας πληροφοριών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

«Στο νομοσχέδιο υπάρχουν παράθυρα που φιλοδοξείτε να τα χρησιμοποιήσετε με κάποιον τρόπο ως κερκόπορτες για να κάνετε τα δικά σας παιχνίδια. Για μια ακόμα φορά φυτεύετε την τελευταία πραγματικά στιγμή σημαντικές τροπολογίες που αποδεικνύουν τη δολιότητα που χαρακτηρίζει το κυβερνητικό σας έργο» είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας. Αναφερόμενος στις διατάξεις για την ενίσχυση των οπτικοακουστικών μέσων, επανέλαβε τη θέση της Ελληνικής Λύσης να τεθούν ως προϋποθέσεις οι θέσεις εργασίας να καλύπτονται σε ποσοστό τουλάχιστον 60% από Έλληνες. «Φυσικά και λέμε «ναι» στην ενίσχυση των ελληνικών παραγωγών, όπως λέμε «ναι» και σε έργα που θα αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας μας, πάντα όμως με ενδελεχή έλεγχο του περιεχομένου του έργου και με έμφαση στα πολιτιστικά κριτήρια. Φυσικά και είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε είδους ανθελληνική παραγωγή», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης. Αναφορικά τέλος με την τροπολογία για την ΕΥΠ, ο βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αφήνει σχεδόν ακέφαλη την ΕΥΠ σε πολύ δύσκολους και πονηρούς καιρούς που ζει η χώρα».

«Σαφώς και υποστηρίζουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους», είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου, και πρόσθεσε: «Όμως ανησυχούμε για δύο πράγματα: Το πρώτο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του λογισμικού, διότι θεωρούμε ότι το λογισμικό θα πρέπει να ανήκει στο δημόσιο και ότι το δημόσιο με τη σειρά του θα πρέπει να στραφεί στις δωρεάν εφαρμογές ανοικτού κώδικα. Δεύτερον, ανησυχούμε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν ως προς τα προσωπικά δεδομένα και τα κενά ασφαλείας, όχι μόνο από κακόβουλες επιθέσεις, αλλά και από εσφαλμένες πολιτικές επιλογές, όπως είναι η περίπτωση της διαρροής των στοιχείων των οφειλετών από τις τράπεζες στα αρπακτικά funds». Η βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ διότι δεν έπραξαν αυτό που έπρεπε να δώσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί αυτά που προβλέπει ο νόμος για την ενίσχυση των κινηματογραφικών παραγωγών. «Μιλάμε για κανάλια που επί τριάντα ολόκληρα χρόνια δεν πληρώνουν ούτε καν τη χρήση της συχνότητας, η οποία ανήκει στο δημόσιο, και δεν πληρώνουν αυτό το 1,5% μάλιστα χωρίς καμία απολύτως κύρωση, χωρίς καμία ποινή» ανέφερε η κ. Αδαμοπούλου.

About Author