Γκάφα Βορίδη για το Μουσείο Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη

Ο  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν γνώριζε ότι στο Μουσείο Κεμάλ Ατατούρκ και Οικία Κεμάλ Αττατούρκ ανήκει στο Τουρκικό Προξενείο, κι ανήκει στο Τουρκικό κράτος, όταν χθες πρότεινε να μετατραπεί σε μουσείο μνήμης Γενοκτονίας του ελληνισμού;

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης μίλησε στο MEGA και χαρακτήρισε μεταξύ άλλων «άθλια» την απόφαση του Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενώ σημείωσε πως η Τουρκία φερόταν διαφορετικά όσο είχε ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και προσανατολισμό, επισημαίνοντας πως φαίνεται ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται πλέον να έχει καλές σχέσεις με οποιοδήποτε δυτικό κράτος και διεθνές σύστημα.

Ερωτηθείς μάλιστα για το είδος των απαντήσεων που θα πρέπει να δοθούν από ελληνικής πλευράς, ο κ. Βορίδης σχολίασε πως ένα από αυτά που μπορούν να γίνουν άμεσα και θα ήταν μια κίνηση «εξόχως συμβολική», έχει να κάνει με το μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη και τη μετατροπή του σε μουσείο μνήμης Γενοκτονίας του ελληνισμού. «Θεωρώ ότι μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κος Βορίδης, ως μέλος της κυβέρνησης είναι σαφές ότι γνωρίζει πως το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη που προτείνει να γίνει μουσείο μνήμης της «γενοκτονίας του Ελληνισμού» ανήκει στο Τουρκικό Προξενείο, δηλαδή ανήκει στο Τουρκικό Κράτος. Η συγκεκριμένη οικία, είχε παραχωρηθεί το 1934 στο τουρκικό κράτος με απόφαση του Δημ.Συμβουλίου Θεσ/νίκης Κι αυτή η ανεδαφική ιδέα είναι άκρως προβληματική και ουδεμία σχέση έχει με σοβαρή εξωτερική πολιτική μιας χώρας αλλά και με το συγκεκριμένο θέμα.

About Author