Αγία Σοφία: Τα συλλαλητήρια (τώρα) μπορούν να περιμένουν…

Μετράμε ήδη αρκετά εικοσιτετράωρα από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Άγκυρας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και το προκλητικό διάγγελμα του Ταγίπ Ερντογάν που όχι μόνο το υιοθέτησε ασμένως, αλλά και χαρακτήρισε την απόφαση “κυριαρχικό δικαίωμα” της Τουρκίας και προανήγγειλε την πρώτη προσευχή στις 24 Ιουλίου. Σε πείσμα των αντιδράσεων της διεθνούς κοινότητας και ξένων κυβερνήσεων (πλην εκείνης του Ηνωμένου Βασιλείου που εκδήλωσε ακόμα μια φορά την φιλοτουρκική της στάση).

Ποντιακά σωματεία, οι ΠΑΕ και οι σύνδεσμοί τους σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ο Ιβάν Σαββίδης με επιστολή προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλοι φορείς δημοσιοποίησαν την σφοδρή αντίδρασή τους.

Εντυπωσιάζει (;), ωστόσο, μέχρις ώρας η σιωπή εκείνων των οργανώσεων που πρωτοστάτησαν στα μεγάλα συλλαλητήρια για την Μακεδονία. Εκείνοι οι λαλίστατοι εκπρόσωποί τους που οργισμένοι καταδίκαζαν την προηγούμενη κυβέρνηση και τους βουλευτές που στήριξαν την Συμφωνία των Πρεσπών για προδοσία που βρίσκονται; Που είναι εκείνοι οι “νταήδες” που αναρτούσαν απειλητικές αφίσες εναντίον των βουλευτών στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, τα Γιαννιτσά, την Κατερίνη; Γιατί αδρανούν όσοι ανέβαζαν στον “άμβωνα” του φλογερούς “πατριώτες” μητροπολίτες που αφόριζαν και απειλούσαν με “οργή Θεού” την πολιτική τάξη της χώρας”;

Που είναι εκείνοι που εν μια νυκτί έκαναν έρανο και νοίκιαζαν κατά εκατοντάδες τα πούλμαν για να κατέλθουν στην πλατεία Συντάγματος; Που είναι όλοι αυτοί οι γραφικοί που παρότρυναν το πλήθος να εισβάλλει στη Βουλή, που έστελναν σφαίρες και αίμα στο σπίτι του Κοτζιά και συγκεντρώνονταν έξω από τις κατοικίες βουλευτών; Που είναι όλοι εκείνοι που δεν άφηναν ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό μικρόφωνο για μικρόφωνο, που φορούσαν περικεφαλαίες, καβαλούσαν “βουκεφάλες” και έδειχναν τα αχαμνά τους; Που είναι εκείνοι οι “γενναίοι” που διατράνωναν το “στα όπλα, στα όπλα να πάρουμε τα Σκόπια” και απειλούσαν με λαϊκά δικαστήρια και κρεμάλες;

Η πολιτισμική επίθεση του Ερντογάν σε ένα σύμβολο του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας αλλά και της παγκόσμιας κληρονομιάς, θα έπρεπε να προκαλέσει ένα κύμα τεραστίων διαστάσεων. Διότι στην συνείδηση του έθνους, η Αγία Σοφία είναι τουλάχιστον τρεις Μεγαλέξανδροι.

Μήπως επειδή η Βόρεια Μακεδονία ήταν “του χεριού τους”, ενώ η Τουρκία φαντάζει με δύσκολο και τραχύ “αντίπαλον δέος”; Δεν θέλω να πιστέψω πως η αγάπη για την πατρίδα φοβάται τα ύψη και τα μεγέθη…

Ή μήπως επειδή όλα θέλουν την “υποκίνησή” τους, και τούτη την ώρα -ορθώς κατ’  εμέ- δεν υπάρχει καμία παρότρυνση για οχλοβοές και συλλαλητήρια από πολιτικά κόμματα, μητροπολίτες και άλλους…ενδιαφερόμενους;

Σκέψεις μόνο…

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία δεσπόζει ως βασική επιδίωξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί. Για το θέμα τοποθετήθηκε επίσημα μέσω ανακοίνωσης ο ΑΣ ΠΑΟΚ, καταγγέλλοντας το γεγονός και καλώντας όλους τους φορείς να παρέμβουν προκειμένου να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΑΣ ΠΑΟΚ:

“Ο ΠΑΟΚ, το μεγάλο προσφυγικό σωματείο, με σεβασμό στην ιστορία του και με βαρύ το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στην διατήρηση αναλλοίωτης της κληρονομιάς του, αισθάνεται την ανάγκη να τοποθετηθεί και να καταγγείλει την πρόθεση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η Αγία Σοφία, συνεχίζει να κρατάει ακόμα και σήμερα ζωντανό τον πολιτισμό του βυζαντινού ελληνισμού. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 537 μ.Χ., με την τελευταία λειτουργία της ως χριστιανικός ναός να πραγματοποιείται το 1919, 466 ολόκληρα χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης. Ας μην ξεχνάμε ότι από το 1934 και έπειτα λειτουργεί ως μουσείο.

Το 1985, η Αγία Σοφία αναδείχθηκε σε Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και από τότε τελεί υπό την προστασία της UNESCO, ωστόσο ποτέ δε δόθηκε ένα “τέλος” στις προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης περί μετατροπής της σε τζαμί.

Εν έτει 2020, για ακόμη μία φορά, η κυβέρνηση της Τουρκίας εκδηλώνει την ίδια πρόθεση, η οποία, ωστόσο, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη…

Ο ΠΑΟΚ, ένα σωματείο άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του Βυζαντίου, φορέας κληρονομιάς και ιστορίας, με το μαύρο για το πένθος των χαμένων πατρίδων και το άσπρο για την ελπίδα σε ένα καλύτερο αύριο, με σήμα το Δικέφαλο Αετό με κλειστά τα φτερά του σε ένδειξη πένθους, ζητάει από τους διεθνείς φορείς, την UNESCO, τις Εθνικές Επιτροπές της UNESCO, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και όλους τους παγκόσμιους οργανισμούς, καθώς και την κυβέρνηση της Ελλάδας να δώσουν οριστικά λύση σε αυτό το ζήτημα, λύση η οποία θα προσβλέπει αποκλειστικά και μόνο στην προστασία του ιστορικού μνημείου.

Πράξεις, όπως αυτή, στόχο έχουν την όξυνση του φανατισμού, θρησκευτικού και εθνικού, σε μία εποχή που η ελευθερία των θρησκευτικών πεποιθήσεων αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, όπως αναγράφεται και στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΕ ΤΖΑΜΙ!

Ο ΠΑΟΚ καλεί όλα τα προσφυγικά σωματεία, τις προσφυγικές ενώσεις, τις προσφυγικές ομάδες, αλλά και τον καθένα προσωπικά να ενωθούν και να αποτρέψουν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ πρέπει να προστατέψουμε το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Μνημείο.

Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς και όλα τα διεθνή fora, να αντιδράσουν και να πιέσουν την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει σεβασμό απέναντι στο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο Ιερό Σύμβολο της Ορθοδοξίας και του Βυζαντινού Ελληνισμού, την Αγία Σοφία, η οποία έχει αντέξει στο πέρασμα τόσων αιώνων από την ανέγερσή της, κρατώντας αναλλοίωτες τις… “θύμισες”…

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΚΑΠΗΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ”!

 

ΑΕΚ: Η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης πάντα θα στέκει εκεί που στέκεται εδώ και 1.500 χρόνια

Με κοινή ανακοίνωσή τους ΠΑΕ και ΚΑΕ ΑΕΚ τάσσονται εναντίον της μετατροπής της Αγίας-Σοφίας σε τζαμί και ζητούν την παρέμβαση ΟΗΕ, UNESCO και Διεθνούς Κοινότητας
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΕΚ αναφέρει…

«Πριν από 96 χρόνια, πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη, τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, πρόσφυγες που προέρχονταν από τον Ελληνισμό της Ανατολίας ίδρυσαν το Σωματείο μας, με πρωταρχικό τους μέλημα, να διαδώσει την ιστορία του Ελληνισμού και να κρατήσει για πάντα ζωντανή τη μνήμη των αλησμόνητων πατρίδων.

Η Αθλητική Ενωσις Κωνσταντινουπόλεως δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη μπροστά στο θλιβερό γεγονός της μετατροπής της Αγίας Σοφίας, που θα αποτελεί διαχρονικά σύμβολο του Ελληνισμού και Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε χώρο μουσουλμανικής λατρείας, με προφανή στόχο, να πληγεί ο Ελληνισμός, ο Χριστιανισμός, αλλά και η Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ της Κωνσταντινούπολης, όσο κι αν μετατραπεί, πάντα θα στέκει εκεί που στέκεται χίλια πεντακόσια χρόνια τώρα και πάντα θα συμβολίζει για εμάς όσα από την πρώτη μέρα συμβόλιζε.

Χωρίς καμία πρόθεση αλυτρωτισμού, σωβινισμού ή κακώς νοούμενου εθνικισμού και με απόλυτη ταύτιση με τις εθνικές θέσεις απαιτούμε άμεση παρέμβαση από τη Διεθνή Κοινότητα, τον ΟΗΕ και την UNESCO προκειμένου να αποτραπεί η σύγχρονη πολιτιστική γενοκτονία.

Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν, πως κόντρα σε όποια απόπειρα μετατροπής της ταυτότητας ενός Μνημείου με τέτοιο παγκόσμιο συμβολισμό, η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ πάντα θα εκπέμπει άρωμα Ελληνισμού και Πολιτισμού, πάντα θα φωνάζει την Ιστορία της και την Ιστορία μας, ακόμη και μέσα από την σιωπή.

ΑΕΚ
ΠΑΕ ΑΕΚ
ΚΑΕ ΑΕΚ
ΛΕΣΧΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΕΚ»

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ

Η ΠΑΕ Άρης πήρε θέση σχετικά με όσα συμβαίνουν σχετικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, από την τουρκική κυβέρνηση.

Με ανάρτησή της στον λογαριασμό της στα social media, η ΠΑΕ Άρης αναφέρθηκε στην πρωτοφανή απόφαση μετατροπής του συμβόλου του Χριστιανισμού σε τζαμί αναφέροντας ότι… «Κανείς δεν μπορεί να παραχαράξει την Ιστορία. Η Αγία Σοφία δεν είναι απλώς ένα παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού, αλλά ήταν, είναι και θα παραμείνει σύμβολο του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Εξάλλλου στην δική της ανακοίνωση η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας αναφέρει:

Σύμφωνα με την UNESCO,τα μνημεία που συγκαταλέγονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς επιλέγονται και εγκρίνονται βάσει της αξίας τους ως τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου. Αποτελούν τεκμήρια μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχουν μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία μιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που ζει ακόμα ή έχει εξαφανισθεί. Είναι άμεσα συνδεδεμένα με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας και για το λόγο αυτό έχουν εξέχουσα οικουμενική αξία και αποτελούν τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Στην Τουρκία αυτήν την στιγμή υπάρχουν πάνω από 18 (δεκαοχτώ) μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς που «προστατεύονται» από την UNESCO. Μάλιστα το 1985 η UNESCO περιέλαβε την Αγία Σοφία στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ο δε Μουσταφά Κεμάλ το 1934 στα πλαίσια εκσυγχρονισμού της Τουρκίας την μετέτρεψε από ισλαμικό τέμενος σε μουσείο. Μέχρι τον Ιούλιο του 2020 συνέχισε να λειτουργεί ως μουσείο, ενώ λάμβαναν χώρα και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι προσπάθειες της UNESCO για τη διάσωση των ψηφιδωτών του ναού, συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Στις 10 Ιουλίου μετά από την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας προχώρησε στην νατροπή της απόφασης του Κεμάλ και έδωσε την άδεια να μετατραπεί η «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» σε Ισλαμικό Τέμενος. Με την προκλητική αυτή απόφαση, αγνοεί, η απολυταρχική εδώ και καιρό Τουρκία όλες τις Διεθνείς αντιδράσεις, είτε αυτές προέρχονται από παγκόσμιες Πολιτικές είτε από Θρησκευτικές αρχές. Ο Ερτογάν για άλλη μια φορά έδειξε την αδιαφορία και την απαξίωση σε παγκόσμιους οργανισμούς φορώντας την μάσκα ενός επικίνδυνου Νεο οθωμανισμού. Ενώ με διάγγελμά του ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε ότι η πρώτη μουσουλμανική προσευχή θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου 2020 στην Αγιά Σοφιά, ένα γεγονός που θα έχει τον αντίκτυπο ενός «Χαστουκιού»στην Παγκόσμια Ορθοδοξία. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε:

“Τι μπορώ να πω ως Χριστιανός κληρικός και Έλληνας Πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη; Αντί να ενώσουμε, μια κληρονομιά 1.500 ετών μας χωρίζει. Είμαι λυπημένος και συγκλονισμένος”. Μετά την απόφαση του Τουρκικού κράτους η UNESCO τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι : «Η Αγία Σοφία είχε ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις.» Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει «να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του», εξήγησε η υπηρεσία του ΟΗΕ. Εμείς ως Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας καταδικάζουμε αυτήν την απόφαση και την θεωρούμε άκυρη και προσβλητική πρός όλους τους Ορθόδοξους Λαούς παγκοσμίως. Ως Πόντιοι βιώσαμε στο πετσί μας την Γενοκτονία των προγόνων του Τουρκικού καθεστώτος, εξαιτίας των θρησκευτικών μας πεποιθήσεων και γνωρίζουμε πως ο Χριστιανισμός βιώνει για άλλη μια φορά εναν ακόμα διωγμό με την προκλητικότητα και την απαξίωση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει ένα Χριστιανικό Σύμβολο Ορθοδοξίας σε Ισλαμικό Τέμενος. Η Τουρκία δεν άλλαξε ποτέ ήταν και παραμένει ένα κράτος που έχει Ποινικό μητρώο, ένα κράτος που έχει καταστρατηγήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και προσπαθεί να καρπωθεί οφέλη μέσα από λουτρά αίματος. Το έχει αποδείξει μέσα από την Ιστορία της.
Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΟΛΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΕΤΣΙ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ ΑΣΧΕΤΑ ΣΕ ΤΙ «ΕΞΩΦΥΛΛΟ» ΘΑ ΤΗΝ ΝΤΥΣΕΙ ΚΑΘΕ ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΟΛΤΙΚΟΣ.
Παναγιώτης Στεφανίδης Νικόλαος Μακρίδης
Πρόεδρος Γραμματέας

 

Επιστολή Ιβάν Σαββίδη προς Βλαντίμιρ Πούτιν για την Αγία Σοφία

Σας απευθύνω έκκληση ως μέλος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων υπό τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξ ονόματος πιστών Ορθόδοξων Χριστιανών από τις πολλές χιλιάδες ελληνικές διασπορές της Ρωσίας.

Οι πρόγονοί μας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ως αποτέλεσμα δίωξης από τις οθωμανικές αρχές, και βρήκαν τη νέα τους πατρίδα στα σωτήρια εδάφη της ρωσικής αυτοκρατορίας.

Σήμερα, όπως ολόκληρος ο χριστιανικός κόσμος, παρακολουθούμε τα γεγονότα που εκτυλίσσονται γύρω από το ιερό ναόμας, ένα από τα κύρια σύμβολα του χριστιανισμού – την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Ο καθεδρικός ναός είναι η ενσάρκωση της ίδιας της ουσίας του παγκόσμιου πολιτισμού, που αντικατοπτρίζει την παγκόσμια ιστορική διαδικασία, την ανάμειξη της μοίρας ολόκληρων λαών και χωρών. Πρόκειται για μια παγκόσμια κληρονομιά της οποίας η αποστολή είναι να είναι ένα κέντρο έλξης για ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών και πεποιθήσεων. Και αυτή ήταν πάντα η κύρια δύναμη της Αγίας Σοφίας.

Αυτές τις μέρες, κάθε πραγματικά πιστός Ορθόδοξος Χριστιανός προσπαθεί να εκφράσει την ανησυχία του και να συμβάλει στην επίλυση της αμφιλεγόμενης κατάστασης. Κάθε μέρα λαμβάνω πολλές επιστολές και αιτήματα για να με βοηθήσουν να επηρεάσω κάπως αυτό που συμβαίνει. Η νέα γενιά δεν σταματά. Στις 4 Ιουλίου, με πρωτοβουλία της ελληνικής νεολαίας της Ρωσίας και με την προσωπική μου συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε μια διαδικτυακή συνάντηση με εκπροσώπους χριστιανικών νέων από περισσότερες από 20 χώρες του κόσμου, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν η απόφαση να προσφύγουμε στις σχετικές διεθνείς δομές – τον ΟΗΕ, την UNESCO και και στους αρχηγούς κρατών.

Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα γύρω από τον καθεδρικό ναό ανάδευαν ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο και απειλούσαν να αποσταθεροποιήσουν την ήδη δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση, προκαλώντας νέες εστίες συγκρούσεων.

Αγαπητέ Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς, γνωρίζοντας ως βαθιά θρησκευόμενο πρόσωπο, τον ηγέτη μιας χώρας στην οποία η Ορθοδοξία είναι μια από τις κύριες θρησκείες, σας ζητώ να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην τρέχουσα κατάσταση.

Ο κόσμος βιώνει μια σημαντική ιστορική στιγμή, οι συνέπειες των οποίων είναι δύσκολο να προβλεφθούν σήμερα. Ίσως ήρθε η ώρα για τη Ρωσία να υπερασπιστεί για άλλη μια φορά την προστασία των παγκόσμιων χριστιανικών αξιών, εκφράζοντας έτσι τις προσδοκίες όλων των ορθόδοξων λαών.

Γνωρίζουμε πλήρως ότι η απόφαση για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας εξαρτάται από την πολιτική βούληση της τουρκικής ηγεσίας, αλλά με πίστη, ελπίδα και τρόμο, όπως και ολόκληρος ο Ορθόδοξος κόσμος, προσευχόμαστε για τη μοίρα του, περιμένουμε μια σοφή και ειρηνική επίλυση της κατάστασης.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι χωρίς τη συμμετοχή σας θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να το επιτύχετε.

Με σεβασμό,

Ιβάν Σαββίδης

 

Σ.Κ

About Author