Νέα μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση μετά την αύξηση των κρουσμάτων – Κρίσιμο το Σαββατοκύριακο

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κοροναϊού, μετά τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες και ιδιαίτερα σήμερα (Πέμπτη) που έφτασαν τα 50, είναι πιθανό να ανακοινώσει τη Δευτέρα η κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμής επικρατεί ανησυχία για τη χαλάρωση των μέτρων πρόληψης, καθώς και για τα «εισαγόμενα» κρούσματα από τουρίστες. Υπενθυμίζεται βέβαια ότι μόλις χθες η κυβέρνηση χαλάρωσε τα μέτρα για τα εμπορικά κέντρα και την εστίαση.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα είναι πολύ κρίσιμο, καθώς θα ενταθούν οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων και θα υπάρξουν εισηγήσεις από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αρνήθηκε να προσδιορίσει τα μέτρα αυτά, λέγοντας πως όλα βρίσκονται στο τραπέζι. Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία που υπάρχει στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως τα όσα λέει συνιστούν «καμπάνα και όχι καμπανάκι». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή δεν είναι από το εξωτερικό. Είναι στο εσωτερικό, είναι τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης, διότι ο κορωνοϊός δεν έφυγε. Είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωσή μας».

Ο κ. Πέτσας χαρακτηριστικά ανέφερε πως το σύστημα των τεστ στις πύλες εισόδου της χώρας λειτουργεί αποτελεσματικά, καθώς έγιναν 31.169 τεστ έως τις 6 Ιουλίου και από αυτά μόνο 100 είναι θετικά, δηλαδή μόλις το 0,3%. «Υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα, αλλά η αύξηση είναι ήπια και ελεγχόμενη. Τα μεγαλύτερα προβλήματα οφείλονται στην εισροή κρουσμάτων από τα χερσαία σύνορα, ιδίως γιατί εμφανίζεται έξαρση του κορονοϊού στα Βαλκάνια», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Ποια νέα μέτρα εξετάζονται

Η κυβέρνηση εξετάζει μεταξύ άλλων την αυστηροποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα ή ακόμη και το κλείσιμό τους για κάποιο χρονικό διάστημα. Η ακριβής εικόνα από τους ελέγχους – που έχουν φτάσει έως σήμερα 50.000 περίπου – θα υπάρχει επίσης εντός του Σαββατοκύριακου και ήδη τις τελευταίες ημέρες έχει υπάρξει αυστηροποίηση στην πύλη εισόδου του Προμαχώνα.

Σχετικά με το εσωτερικό, επικρατεί προβληματισμός για τα πανηγύρια και τα λεγόμενα «ορθάδικα» (μπαρ, κέντρα διασκέδασης κτλ.) και όχι τα καταστήματα εστίασης, για τα οποία οι κανόνες αναθεωρήθηκαν χθες.

Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει να υπάρξει ραγδαία άνοδος κρουσμάτων τουλάχιστον έως το τέλος Ιουλίου, καθώς τα πρώτα στοιχεία για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο σε ό,τι αφορά τον τουρισμό είναι θετικά κι έτσι θα πρέπει ν’ αποφευχθεί οποιαδήποτε διακινδύνευση.

About Author