Ευ.Τσακαλώτος: Πιθανότερο να ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου σας ο… Ραγκούσης παρά ο Ντουόρκιν

«Πρόοδος σε σχέση με τα δικαιώματα για 200 χρόνια ήταν η συνεχής αύξηση των δικαιωμάτων και αυτό τελείωσε το 1980 όταν ξεκίνησε η αντίστροφη πορεία με την ενσωμάτωση και των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων στην αποδόμηση των κοινωνικών δικαιωμάτων», επεσήμανε στην ομιλία του στη για το νομοσχέδιο που αφορά στις συναθροίσεις ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ.Τσακαλώτος.

Ο ίδιος σε σχέση με την αναφορά του Κ.Μητσοτάκη στον στοχαστή, Ρόναλντ Ντουόρκιν (Ronald Dworkin) δήλωσε ότι ο τελευταίος ήταν «λίβελος εναντίον της αντιστροφής της πορείας των δικαιωμάτων», που περιέγραψε νωρίτερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών

«Πιθανότερο να ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου σας ο Ραγκούσης παρά ο Ντουόρκιν», σχολίασε σκωπτικά ο Ευ.Τσακαλώτος απευθυνόμενος στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, προσθέτοντας ότι όποιος έχει διαβάσει τον σπουδαίο αυτόν νομικό γνωρίζει ότι η φιλοσοφία του ήταν απέναντι σε ένα τέτοιο νομοθέτημα.

«Δεν είναι επιχείρημα ότι επειδή κάποιοι καταπατούν τα δικαιώματα, αυτά πρέπει να περιοριστούν. «Πρέπει να επεκταθούν τα δικαιώματα γιατί προϋπάρχουν των νόμων του κράτους», όπως λέει και ο Ντουόρκιν.

Παράλληλα, ο Ευ.Τσακαλώτος, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα τόνισε ότι «έχετε πάρει διαζύγιο με οτιδήποτε έχει σχέση με τον φιλελευθερισμό»

«Όπως λέει ο Μαρξ μόνο σε μια κρίση εκδηλώνεται η πραγματική φύση του καπιταλισμού και εσείς περιορίζετε και τα κοινωνικά δικαιώματα και τα ατομικά. Χτυπάτε τον πυρήνα των δικαιωμάτων» τόνισε ο Ευ.Τσακαλώτος.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια θεολογική αναφορά σημειώνοντας ότι η ΝΔ έχει δυο φύσεις. Μία φύση που είναι απέναντι σε κάθε κοινωνικό δικαίωμα, (σ.σ. όπως έχει δείξει με την στάση της σε ζητήματα παιδείας και υγείας) και η άλλη, για να καλύψει ακριβώς τις αντιδράσεις απέναντι στην περιστολή των κοινωνικών δικαιωμάτων είναι να είναι απέναντι στα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα. (σ.σ. όπως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι)

Και όπως στην συνοδό της Εφέσου αποφασίστηκε ότι η ανθρώπινη και η θεϊκή φύση του Ιησού συνυπάρχουν ταυτόχρονα, έτσι και η οι δυο (αρνητικές αυτή τη φορά) φύσεις της κυβερνώσας παράταξης είναι «χωρίς διάκριση, χωρίς διαίρεση, χωρίς σύγχυση στο σώμα της ΝΔ».

Τέλος, ο Ευ.Τσακαλώτος αναφέρθηκε στο ΚΙΝΑΛ λέγοντας ότι σηκώνει τα χέρια ψηλά, που «ανιστόρητα δεν καταλαβαίνει το μεγάλο κύμα που υπήρχε για 200 χρόνια για την επέκταση των δικαιωμάτων και έρχεται τώρα να μας πει ότι «δεν πειράζει που τα δικαιώματα περιορίζονται σήμερα γιατί με την δική μας συμβολή περιορίζονται λίγο λιγότερο.»

Έκλεισε την τοποθέτηση του αναφερόμενος στο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο «πολύ σωστά λέει ότι η ιστορία των διαδηλώσεων είναι η ιστορία του κόσμου. Ό,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε με διαδηλώσεις».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έκανε νωρίτερα στην τοποθέτηση του αναφορά στον Ντουόρκιν και ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός αλήθεια πίστευε ότι ο Ντουόρκιν θα υπερψήφιζε ένα τέτοιο νομοσχέδιο καθώς όποιος έχει διαβάσει τον σπουδαίο αυτόν νομικό γνωρίζει ότι η φιλοσοφία του ήταν απέναντι σε ένα τέτοιο νομοθέτημα

«Θέλω να δανειστώ τον τίτλο ενός βιβλίου του Αμερικανού νομικού στοχαστή, Ρόναλντ Ντουόρκιν, ο οποίος απέρριπτε το ασυμβίβαστο μεταξύ ελευθερίας και ισότητας. Αυτό επιχειρούμε σήμερα, να εναρμονίσουμε την ελευθερία που απορρέει από το Σύνταγμα με την ισότητα των δικαιωμάτων. Να πάψουν κάποτε οι αυτόκλητοι υπερασπιστές των συνταγματικών ελευθεριών να τις καταχρώνται εις βάρος των υπολοίπων», δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός.

About Author