Κοροναϊός: Ανησυχία για τα 36 εισαγόμενα κρούσματα

Καμπανάκι χτύπησε χτες το απόγευμα όταν ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

Xτες ανακοινώθηκαν 43 κρούσματα εκ των οποίων τα 36 ήταν εισαγόμενα και εντοπίστηκαν κατά την διενέργεια ελέγχων στον Προμαχώνα. Από αυτά σχεδόν τα μισά, τα είκοσι, αφορούν τουρίστες που προέρχονταν από τη Σερβία. Τα υπόλοιπα 16 αφορούν κατοίκους άλλων χωρών. Ακόμη, τέσσερα κρούσματα καταγράφηκαν στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης. Δύο κρούσματα εντοπίζονται στην περιφερειακή ενότητα Καρπάθου. Ένα νέο κρούσμα εντοπίζεται στην περιφερειακή ενότητα της Ανατολικής Αττικής.

Το γεγονός πως καταγράφηκαν τόσα πολλά κρούσματα το τελευταίο 24ωρο εμπνέει ανησυχία, αλλά δεν είναι ένα επαναλαμβανόμενο γεγονός.

Ειδικότερα από τις 14/6 μέχρι και την Κυριακή 5/7, έχουν εντοπιστεί μόνο 62 κρούσματα σε άτομα τα οποία δεν μένουν μόνιμα στην Ελλάδα με το σύνολο να φτάνει τα 98, αν κάποιος προσθέσει και τα 36 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για το παραπάνω διάστημα, διαπιστώνουμε ότι 158 κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό.

Επίσης 161 κρούσματα συνδέονται με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Για 122 νέα κρούσματα διερευνάται η προέλευσή τους πράγμα που ανησυχεί ιδιαίτερα τις υγειονομικές αρχές.

Την ίδια ώρα ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα εκφράζουν πλέον και οι επιστήμονες, με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Νίκο Σύψα, να κάνει λόγο για χώρες όπως η Σερβία ή πολιτείες όπως το Τέξας, οι οποίες μόλις χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα «οι πολίτες χαλάρωσαν και ήρθε ακαριαία δεύτερο κύμα κοροναϊού».

«Η Σερβία, η Βουλγαρία, η  Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, είναι παραδείγματα για το τι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα αν δεν κάνουμε το σωστό» είπε μιλώντας στο MEGA ο κ. Σύψας.

Σχετικά με το κλείσιμο των συνόρων στους Σέρβους τουρίστες, είπε ότι αυτό οφείλεται τόσο στην έξαρση κρουσμάτων που παρατηρείται στην χώρα όσο και ότι πολλοί Σέρβοι βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊού, κατά τους διαγνωστικούς ελέγχους στα ελληνικά σύνορα.

Όσον αφορά στους Βρετανούς, εξήγησε ότι θεωρούνται υψηλού κινδύνου και «ενδεχομένως να κάνουμε τεστ σε όλους τους Βρετανούς. Εφόσον το επιτρέψουν και οι δυνατότητες που έχουμε».

Οι επιστήμονες προβληματίζονται για το αν πρέπει να συνεχιστούν τα πανηγύρια, μετά τα περιστατικά που υγειονομικά χαρακτηρίστηκαν εκτός ελέγχου το Σαββατοκύριακο, όχι μόνο στην επαρχία, αλλά και στο Άλσος Στρατού στο Γουδή. Ήδη επιβλήθηκαν πρόστιμα για το παραδοσιακό γλέντι στην Αλίαρτο Βοιωτίας όπου συγχρωτίστηκαν πάνω από 2.000 άνθρωποι, ενώ τον χορό έσυραν τοπικοί άρχοντες και βουλευτές.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης εκδήλωσης υπήρχε νόμιμη άδεια και η σύσταση από τον ΕΟΔΥ είναι να τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα. «Με βάση τον νόμο 2601 προβήκαν σε ελέγχους και επιβλήθηκαν τα αντίστοιχα πρόστιμα που αφορούν στη συγκεκριμένη κατηγορία θεαμάτων» ανακοίνωσε η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά.

About Author