Βαρουφάκης για σκανδαλολογία: Όλοι γνωρίζουν

Καυστικός σχετικά με την σκανδαλολογία των τελευταίων ημερών, αλλά και τη γενικότερη αντιμετώπιση σκανδάλων στην Ελλάδα, εμφανίστηκε, μιλώντας στον Real FM, ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι «εμείς στο ΜέΡΑ25 και εγώ προσωπικά έχουμε μία πάγια τακτική και είναι και ηθική στάση. Όπως γνωρίζετε δεν συμμετείχαμε από την πρώτη στιγμή στις λεγόμενες προανακριτικές επιτροπές. Θεωρώ ότι όταν οι πολιτικοί παραβιάζουν τον διαχωρισμό των εξουσιών και μασκαρευόμαστε ως εισαγγελείς και χρίζουμε ο ένας τον άλλον ένοχο για ποινικά αδικήματα, καταλήγουμε να είμαστε μία χώρα στην οποία όλοι χαρακτηρίζουν όλους τους άλλους ένοχους, τελικά κανένας δεν καταδικάζεται, είναι όλοι αθώοι και το μόνο που μένει στο απυρόβλητο είναι η διαπλοκή. Οπότε εγώ προσωπικά δεν νιώθω ότι είμαι ικανός για να κρίνω την ποινική διάσταση οποιασδήποτε τέτοιας συναλλαγής, ούτε να χρίσω τον εαυτό μου εισαγγελέα, ούτε δικαστή».

Προσέθεσε, δε, ότι «θα ήθελα να ζω σε μία χώρα όπου έχουμε ένα FBI, ένα σώμα δίωξης εγκλήματος τόσο μεγαλοεπιχειρηματικού, όσο και πολιτικού και να μπορούμε εμείς οι πολιτικοί, εσείς οι δημοσιογράφοι να παρακολουθούμε το έργο αυτών των ανακριτικών Αρχών. Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα που όλοι γνωρίζουμε για τα σκάνδαλα και κανένα από τα σκάνδαλα δεν έχει διαλευκανθεί και κανένας δεν έχει πάει φυλακή, μαθαίνουμε για τη δωροδοκία Ελλήνων πολιτικών από τη Siemens, από τη Novartis, από το FBI και δεν γίνεται τίποτα στη χώρα μας για να υπάρξει ένα ξεκαθάρισμα και μία απόδοση Δικαιοσύνης. Αυτό είναι μία διαδικασία στην οποία ως ΜέΡΑ25 δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε και θέλουμε θεσμικές τομές και αλλαγές».

«Όταν εγώ μίλαγα για -10% ύφεση ο κ. Σταϊκούρας μίλαγε για μηδέν, όταν εγώ μίλαγα για -15% κατά τις 22-23 Μαρτίου μιλούσε για -1%. Λίγο λίγο σέρνεται προς την πραγματικότητα, η οποία θα είναι το -15% στο καλό σενάριο. Ξέρετε ότι δεν τρέφω ιδιαίτερα φιλικά συναισθήματα προς το ΔΝΤ, ούτε εκείνοι προς εμένα, αλλά όταν ακόμα και το ΔΝΤ βγαίνει και λέει ότι ο μέσος όρος ύφεσης στην Ευρωζώνη θα είναι 10 με 11%, αλλά η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα πληγεί περισσότερο από όλες, προφανώς καταλαβαίνετε… Ακόμη και αυτοί που δεν είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται, μείωσαν τα έξοδα τους κατά 20%. Αυτό το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην ύφεση θα είναι τεράστιο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 σχετικά με την πορεία της οικονομίας.
Αναφερόμενος στην επικοινωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε: «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για αυτή την επαφή. Θεωρώ ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Ερντογάν. Η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια να απεργάζεται και να σχεδιάζει θερμά επεισόδια ή να κάνει κινήσεις που αυξάνουν τις εντάσεις, Ναι, θα υπερασπιστούμε των κυρίαρχων δικαιωμάτων μας μέχρι τελευταία ρανίδα του αίματός μας, από την άλλη μεριά η συνεννόηση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τουρκικής είναι απαραίτητη. Θεωρώ ότι είναι μία καλή κίνηση αυτή. Πού θα καταλήξει, τι συζητήθηκε δεν μπορώ να το γνωρίζω».

About Author