Νίκη για τους κεντροδεξιούς δείχνουν τα exit poll στην Κροατία

Προβάδισμα 21 εδρών δίνουν τα exit poll στην Κροατική Δημοκρατική Ενωση (HDZ), που φαίνεται να εξασφαλίζει 61 έδρες στο 151μελές κοινοβούλιο, έναντι 40 εδρών των Σοσιαλδημοκρατών και των συμμάχων τους, στις βουλευτικές εκλογές στην Κροατία. Αν το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης στην κάλπη επιβεβαιωθεί, θα είναι πολύ δύσκολο να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση και τα κόμματα θα πρέπει να αναζητήσουν συμμάχους.

Οι κάλπες στις οποίες κλήθηκαν περίπου 3,85 εκατομμύρια Κροάτες έκλεισαν στις 8 το βράδυ ώρα Ελλάδας και τα πρώτα, προκαταρκτικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα αργά το βράδυ.

Οι εκλογές διεξήχθησαν σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα, καθώς υπάρχει έξαρση κρουσμάτων του κορονοϊού, ενώ η οικονομία της έχει πληγεί πολύ σοβαρά από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία σε όλο τον κόσμο με την αναστολή πολλών οικονομικών δραστηριοτήτων. Το στοίχημα θα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας με την παράλληλη ανάκαμψη της οικονομίας, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα έχει ύφεση της τάξης του 10% το 2020, καθώς θα οι απώλειες εσόδων από τον τουρισμό εκτιμώνται σε 70%.

Το κυβερνών κόμμα, HDZ, κατέγραφε και πριν από τις εκλογές μικρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SDP), αλλά ήδη διαφαινόταν ότι κανένα κόμμα δεν θα κερδίσει με διαφορά που να του επιτρέπει να κυβερνήσει μόνο του, καθώς τα ποσοστά τους κυμαίνονταν γύρω στο 30%. Επίσης, οι δημοσκοπήσεις έδιναν 10% και στο εθνικιστικό-ευρωσκεπτικιστικό Domovinski Pokret (Κίνημα Πατρίδα).

Ο έως σήμερα πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία έναντι των αντιπάλων του στην πείρα, υποστηρίζοντας ότι «σε αυτές τις δύσκολες στιγμές τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία, η Κροατία αξίζει να ηγηθεί από έμπειρους και υπεύθυνους ανθρώπους».

About Author