Ρωσία: Αναμένουμε ισορροπημένη απόφαση για την Αγία Σοφία

Η Ρωσία να προστίθεται στις χώρες που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την πιθανότητα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Όπως ανέφερε χθες, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, η Μόσχα  «παρακολουθεί την κατάσταση γύρω από τον Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη» και αναμένει ότι η απόφαση για την «τύχη» της θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές της UNESCO.

«Πιστεύουμε ότι ο ναός της Αγίας Σοφίας είναι εξαιρετικά σημαντικός, από πολιτισμική και ιστορική άποψη, για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η UNESCO έχει συμπεριλάβει την Αγία Σοφία στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς και πιστεύουμε ότι οποιεσδήποτε αξιώσεις σχετικά με τον χαρακτήρα του μνημείου, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης και την προσβασιμότητάς του, θα είναι συμβατές με το καθεστώς που έχει θεσπίσει και υπαγορεύει ο διεθνής Οργανισμός». Η εκπρόσωπος του υπουργείου παράλληλα ζήτησε από την τουρκική ηγεσία να λάβει μια «ισορροπημένη» απόφαση, υπογραμμίζοντας τον «πανανθρώπινο» χαρακτήρα του μνημείου.

Γαλλία: Να παραμείνει ανοικτή σε όλους

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, ανέφερε πως η Αγία Σοφία «πρέπει να παραμείνει ανοιχτή σε όλους, ως ένα σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας».

 

 

About Author