Μεγάλος Περίπατος: Αντιδρόμηση οδών στο Σύνταγμα

Πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην πλατεία Συντάγματος χθες, στο πλαίσιο του «Μεγάλου Περιπάτου» της Αθήνας, και όσοι βρέθηκαν στο κέντρο κατάλαβαν τις αλλαγές αυτή τη φορά όχι τόσο εξαιτίας αύξησης της κίνησης όσο λόγω των αστικών παρεμβάσεων.

Παρτέρια και στρογγυλά παγκάκια τοποθετήθηκαν επί του οδοστρώματος στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, όπου μειώθηκαν σε τρεις οι λωρίδες κυκλοφορίας για τα οχήματα, ενώ μία ακόμα λωρίδα θα αποδοθεί αποκλειστικά στα λεωφορεία το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι συγκοινωνιολόγοι που έχουν επεξεργαστεί το σχέδιο για τον «Μεγάλο Περίπατο» μελετούν τα στοιχεία που αφορούν την παρέμβαση στο Σύνταγμα, η οποία ξεκίνησε το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου και ολοκληρώθηκε τεχνικά έως το βράδυ της Κυριακής. Ωστόσο, η προσοχή τους είναι ήδη στραμμένη στην επόμενη φάση του εγχειρήματος, τη μεγάλη κυκλοφοριακή παρέμβαση στο εμπορικό τρίγωνο της πόλης, που αναμένεται να ξεκινήσει και πάλι Σαββατοκύριακο, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Τα δεδομένα της κυκλοφορίας χθες στους άξονες που επηρεάζονται –κυρίως Σταδίου, αλλά και Βασιλέως Γεωργίου καθώς και Βασιλίσσης Σοφίας– ήταν καλά, «καλύτερα μάλιστα από την προηγούμενη εβδομάδα», τονίζει ο επικεφαλής συγκοινωνιολόγος της ομάδας του ΕΜΠ που έχει εκπονήσει το έργο, Γιώργος Γιαννής. «Ωστόσο, από σήμερα τα δεδομένα είναι διαφορετικά, γιατί ήδη πολύς κόσμος έφυγε από την πόλη. Εχουμε πλέον μπει σε συνθήκες καλοκαιριού όσον αφορά την κίνηση, οπότε δεν μπορούμε να έχουμε ακριβείς συγκρίσεις σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα», προσθέτει. Η επόμενη παρέμβαση αφορά το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, την περιοχή δηλαδή που περικλείεται από τις οδούς Αθηνάς – πλατεία Ομονοίας – Σταδίου – πλατεία Συντάγματος – Μητροπόλεως. Αναμένεται να σταθεροποιηθεί η κυκλοφορία σε σχέση με τις αλλαγές που ήδη έχουν γίνει, ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπευθύνων, το μεγάλο βήμα για το εμπορικό τρίγωνο δρομολογείται για το 2ο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου.

About Author