Σε καθεστώς χρεοκοπίας η Wirecard μετά το σκάνδαλο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη γερμανική εταιρεία, η οποία γίνεται η πρώτη επιχείρηση μέλος του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης που υποβάλει τέτοια αίτηση.

Η εταιρεία με έδρα το Μόναχο βρέθηκε στη δίνη σκανδάλου, καθώς απέκρυψε τρύπα 2,1 δισ. στους ισολογισμούς της.

Οι μετοχές της εταιρείας βγήκαν σήμερα από τη διαπραγμάτευση στην Φρανκφούρτη, λίγο πριν γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις, καθώς έχασαν περισσότερο από το 90% της αξίας τους μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και την παραίτηση του CEO, Μάρκους Μπράουν.

Η Wirecard σε μία ανακοίνωση δύο παραγράφων αναφέρει ότι αναγκάστηκε να υποβάλλει την αίτηση σε δικαστήριο του Μονάχου «εξαιτίας λόγων αφερεγγυότητας και χρέους», προσθέτοντας ότι εξετάζεται το ένα θα υποβληθεί αντίστοιχη έκθεση και για τις θυγατρικές της.

Η γερμανική εταιρεία υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών, πάλαι ποτέ αγαπημένο success story της Γερμανίας, κατέρρευσε μόλις δύο χρόνια μετά το σημαντικό βραβείο που απέσπασε από το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης (DAX blue-chip index).

Στην καλύτερή της περίοδο η Wirecard είχε αξία 28 δις. ευρώ.

Η εισαγγελία του Μονάχου ανακοίνωσε ότι ήδη ερευνά τον πρώην επικεφαλής Μάρκους Μπράουν με την κατηγορία του «μαγειρέματος» των ισολογισμών της εταιρείας και χειραγώγηση των αγορών.

Η Wirecard  παραδέχθηκε τη Δευτέρα  ότι κεφάλαια που είχαν εγγραφεί στον ισολογισμό της, αλλά δεν μπορούσαν να ανιχνευθούν από τους ορκωτούς λογιστές, είναι πολύ πιθανό να μην υπήρξαν ποτέ. Η εταιρεία απέσυρε ακόμη τα οικονομικά της αποτελέσματα για το σύνολο της χρήσης του 2019 και το πρώτο τρίμηνο του 2020 και βρίσκεται πλέον σε επείγουσες συνομιλίες με τις πιστώτριες τράπεζές της (στις οποίες οφείλει 1,75 δισ. ευρώ) σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφύγει την κατάρρευση.

Ο πρώην επικεφαλής της Μάρκους Μπράουν (φωτογραφία) συνελήφθη την Τρίτη. Ο 50χρονος παραδόθηκε ο ίδιος στις εισαγγελικές αρχές του Μονάχου χθες, αφού ταξίδεψε από τη Βιένη.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι ραγδαίες αυτές εξελίξεις εγείρουν σημαντικά ερωτήματα για τις μεθόδους που επιλέγουν μεγάλες γερμανικές εταιρείες, αλλά και για την αξιοπιστία των μηχανισμών ελέγχου στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

About Author