Κ. Γαβράς: Ήταν επώδυνο να αφήνεις τη χώρα και τους φίλους σου

Συνέντευξη στη βελγική εφημερίδα “Le Soir” παραχώρησε ο διεθνούς φήμης Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς. “Δε θα είχα γίνει αυτό που είμαι εάν δεν είχα εγκαταλείψει την Ελλάδα και δεν είχα έρθει στην Γαλλία για να σπουδάσω», δήλωσε ο κ. Γαβράς εξηγώντας ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε μέλλον: « Ένιωσα πολύ γρήγορα ότι ανήκα σ’ αυτή την τάξη που δεν είχε μέλλον”.

Ερωτηθείς, εάν θα χαρακτήριζε “επώδυνο” ή “απελευθέρωση” το ότι έφυγε από την Ελλάδα σε ηλικία 20 ετών, έκανε λόγο για “απελευθέρωση”: “Έφυγα και είχα λόγο να φύγω. Η μητέρα μου και η οικογένειά μου, μου έλεγαν: “Δεν υπάρχει χώρος για σένα εδώ”. Αυτό σημαίνει ότι πονούσε το να αφήνεις τους φίλους σου, τη χώρα σου”.

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης, μίλησε επίσης για την τελευταία του ταινία του “Ενήλικοι στην αίθουσα”, σημειώνοντας ότι ασκεί κριτική στην Ευρώπη: “Σκέφτομαι ότι υπάρχει και μια άλλη πιθανή Ευρώπη. Η Ευρώπη για τους Ευρωπαίους”.

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο να γινόταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο Κώστας Γαβράς τόνισε: “Δε θα δεχόμουν ποτέ. Είμαι κινηματογραφιστής και δεν ξέρω εάν θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο”.

About Author