Ο Τούρκος πρέσβης προειδοποιεί για έρευνες και γεωτρήσεις εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Με ένα σαφές μήνυμα αλλά και με διάθεση “αναζήτησης λύσεων” στο πλαίσιο μιας προσέγγισης των δύο χωρών, ο πρέσβης της Τουρκίας Μπουράκ Οζουγκέργκιν, μέσω συνέντευξης του στην “Καθημερινή”, παρεμβαίνει και συμπληρώνει την ατζέντα των τελευταίων κινήσεων της τουρκικής διπλωματίας (συνάντηση Τσαβούσογλου -Ντι Μάϊο κ.ά).

“Η Άγκυρα πάντα λέει αυτό που κάνει αλλά και κάνει ότι λέει”, επισημαίνει ο Τούρκος διπλωμάτης που θεωρείται εκ των ήπιων σχετικά στελεχών της διπλωματίας της γειτονικής χώρας. Η απάντηση αυτή δόθηκε στην ερώτηση εάν πρόκειται τελικά να αδειοδοτηθεί η κρατικών συμφερόντων εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου (TPAO) για έρευνες στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου, ήτοι και νοτίως της Κρήτης.

“Τα μηνύματά μας είναι πάντα, σε κάθε επίπεδο, ανοιχτά και ευθύτατα. Δεν μας αρέσουν τα τετελεσμένα εναντίον μας και ούτε δρούμε εμείς με αυτόν τον τρόπο”, αναφέρει σχετικά. Μάλιστα, αναφέρεται στο Διεθνές Δίκαιο που επικαλείται η Ελλάδα έναντι της τουρκικής επιθετικότητας, και τονίζει: “Τόσοι δικηγόροι , ακαδημαϊκοί και ειδικοί απασχολούνται με το να ερμηνεύουν το διεθνές δίκαιο. Διαφορετικά, ένας χάρακας θα έκανε τη δουλειά”.

Σε μια ειδική αναφορά σε όσα συμβαίνουν στην Λιβύη, επισημαίνει πως “η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει την συνεισφορά της Τουρκίας” και λέει ειδικότερα πως “η ΕΕ πρέπει να εκτιμήσει ότι η Τουρκία είναι αυτή που σηκώνει το φορτίο των προσφύγων. Με 4 εκατ. ανθρώπους. Ενα χτύπημα στην πλάτη δεν είναι αρκετό”.

Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν: Κανείς δεν ...
Ο Τούρκος πρέσβης επιβεβαιώνει την πρόθεση της Άγκυρας για έρευνες νοτίως της Κρήτης

Ο Τούρκος πρέσβης αναφέρεται ρητώς στο αίτημα της Άγκυρας για απευθείας διάλογο με την Αθήνα σχετικά με το Αιγαίο, κατηγορώντας την ελληνική πλευρά ότι αρνείται -“με εκκωφαντική σιωπή”- να συζητήσει.

“Ένα πρόβλημα σε αυτή τη χώρα (σ.σ εννοεί την Ελλάδα) έχει γίνει “μάντρα” να γίνεται αναφορά στην “τουρκική παραβατικότητα” όταν πρόκειται για το διεθνές δίκαιο”, αναφέρει.

“Προειδοποιούμε εδώ και χρόνια (και τους περιφερειακούς και άλλους συνεργάτες της, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) ότι οι μονομερείς τους απόπειρες να χαράξουν γραμμές στην ανατολική Μεσόγειο παραβίαζαν ξεκάθαρα τα δικαιώματά μας και εκείνα των Τουρκοκυπρίων. Καμία χώρα δεν μπορεί να καθήσει ήσυχη όταν άλλες υφαίνουν ιστούς που τόσο εμφανώς επηρεάζουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της”, δηλώνει ο Τούρκος πρέσβης με νόημα.

About Author