Ο Βασίλης Παπαβασιλείου διαβάζει Ταχτσή

Ολοκληρώνεται την Τετάρτη 24 Ιουνίου, ο πρώτος κύκλος της διαδικτυακής σειράς #snfccAtHome «Αναγνώσεις» του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τα διηγήματα του Κώστα Ταχτσή «Τα ρέστα» και «Το κόκκινο παλτό», που θα διαβάσει ο Βασίλης Παπαβασιλείου.

Διηγήματα γεμάτα αυτοβιογραφικές αναφορές περιλαμβάνει η συλλογή «Τα ρέστα» (1972), που αποτυπώνει μια ολόκληρη εποχή της νεότερης Ελλάδας. Πρόκειται για ιστορίες «απατηλής απλότητας», όπως λέει ο ίδιος ο Ταχτσής, που περιγράφουν φανερές και κρυφές πτυχές της ελληνικής μικροαστικής κοινωνίας με τις μικρές και μεγάλες αντιφάσεις της. Στο ομώνυμο διήγημα της συλλογής ο συγγραφέας ανατρέχει σε αναμνήσεις και τραύματα της παιδικής του ηλικίας σαν να πασχίζει να ξορκίσει, μέσα από τη γραφή, τα φαντάσματα του παρελθόντος. Στο «Κόκκινο παλτό» αντλεί και πάλι από την ίδια δεξαμενή βιωμάτων για να πλάσει ένα αφήγημα με φόντο την κατοχική Αθήνα, στο οποίο τον πρώτο λόγο έχουν οι γυναίκες του οικογενειακού και φιλικού του περιβάλλοντος.

Στη σειρά «Αναγνώσεις», στην οποία διακεκριμένοι ηθοποιοί διαβάζουν λογοτεχνικά κείμενα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα έργα:

«Ο Μοσκώβ Σελήμ» του Γ. Βιζυηνού, διαβάζει η Άννα Κοκκίνου

«Ψυχολογία Συριανού συζύγου» του Εμ. Ροΐδη, διαβάζει ο Μανώλης Μαυροματάκης

«Αρχιτεκτονική της σκόρπιας ζωής» του Ν. Γ. Πεντζίκη, διαβάζει ο Ακύλλας Καραζήσης

«Πεζογραφήματα» του Γ. Ιωάννου, διαβάζει ο Γιώργος Γάλλος

«Ιογενής πνευμονία» του Ζ. Λορεντζάτου, διαβάζει ο Νίκος Κουρής

«Ο Ντέτεκτιβ» του Δ. Χατζή, διαβάζει η Μαρία Σκουλά

«Αλτανού και Ιστορία μιας τυρόπιτας» του Αλ. Μωραϊτίδη, διαβάζει η Ρούλα Πατεράκη

«Το καπλάνι της βιτρίνας» της Αλ. Ζέη, διαβάζει η Όλια Λαζαρίδου

About Author