Μιας προαναγγελίας…ανασχηματισμού μύρια κακά έπονται

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένθερμος θιασώτης, ως γνωστόν, της καινοτομίας και της “αριστείας”, έδρασε “πρωτοποριακά” όταν, από τα Ιεροσόλυμα, προανήγγειλε επί της ουσίας ότι είναι θέμα ημερών η ανακοίνωση ανασχηματισμού. Η καινοτομία είναι τριπλή: πρώτη, εξαγγέλθηκε κυβερνητικός ανασχηματισμός ενόσω βρισκόταν σε σημαντικό επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό, δεύτερη, οι κυβερνητικές αλλαγές που αποτελούν παραδοσιακά προνομία του πρωθυπουργό προαναγγέλθηκαν από τον ίδιο τον…πρωθυπουργό, και τρίτη, ο ανασχηματισμός βαφτίστηκε…”διορθωτικές κινήσεις”. Αναμφίβολα εντυπωσιακό!

του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

Ορισμένοι έσπευσαν να κατηγορήσουν τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη (σχετικές διαρροές έγιναν σε “φιλοσαμαρικά” μέσα ενημέρωσης) επειδή, δύο ημέρες νωρίτερα, από το Forum των Δελφών και μετά με συνέντευξή του στον Σκάϊ, προετοίμασε το μιντιακό σύστημα και την κοινή γνώμη ότι έρχονται αλλαγές στην κυβέρνηση. Ακολούθησε μια τυπική διάψευση του σε πολιτική αποδρομή ευρισκόμενου (λόγω του φιάσκου της καμπάνιας των 20 εκατ. ευρώ) κυβερνητικού εκπροσώπου, και, εν συνεχεία, ήρθε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να διαψεύσει τον κυβερνητικό του εκπρόσωπο. (Ξανά) αναμφίβολα εντυπωσιακό!

[Προσοχή: Αυτό που δεν έχει ειπωθεί είναι πως ο πρωθυπουργός δεν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στο μπριφινγκ μετά την συνάντηση με τον Μπεντζαμιν Νετανιάχου περί ανασχηματισμού. Μόνος του άνοιξε το θέμα και αυτο-ερωτήθηκε! Αυτό λέει πολλά…]

Όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις –εξ ου και το γνωστό πολιτικό σλόγκαν πως υποτίμηση νομίσματος, πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμοί δεν…προαναγγέλονται–  τα μολύβια των υπουργών κατέβηκαν και σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ βγήκε στα τηλεοπτικά παράθυρα, είτε για να υπενθυμίσουν ορισμένοι την παρουσία τους, είτε για να υπερασπίσουν το έργο τους. Οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης ( α’) και Άδωνις Γεωργιάδης (β’), επιχειρηματολογούσαν, μάλιστα, κατά της κατάτμησης των υπουργείων τους επειδή αυτό είχε διακινηθεί ως πιθανότητα από κυβερνητικές πηγές.

[Μεταξύ μας (…), ο πρώτος έχει μάλλον δίκιο, ο δεύτερος ίσως φοβάται μην χάσει τις…επενδύσεις και δεν προλάβει την είσοδο της πρώτης μπουλντόζας στο Ελληνικό.]

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθαν οι “κυβερνητικές πηγές”δηλαδή το Μέγαρο Μαξίμου– να κατευνάσουν τα πάθη και να μεταθέσουν χρονικά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού.

Εντυπωσιακή ανακολουθία: Ο υπουργός Επικρατείας προαναγγέλει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαψεύδει, ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνει τον υπουργό Επικρατείας και διαψεύδει τον κυβερνητικό του εκπρόσωπο και οι “κυβερνητικές πηγές” –δηλαδή ο πρωθυπουργός– υποβαθμίζουν όλα όσα είχαν πει οι προηγούμενοι!

Προς επίρρωση αυτής της …θαυμάσιας ατμόσφαιρας, οι πληροφορίες θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να “φρενάρει” τον ανασχηματισμό και να θέτει όρους ως προς τους υπουργούς που κατά πληροφορίες κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός θώκου ή και κυβερνητικού σχήματος.

Το ρεπορτάζ της δεξιάς “Εστίας” είναι αποκαλυπτικό και μάλλον δύσκολα διαψεύδεται. Τα “παιδιά” του Αντώνη Σαμαρά στην κυβέρνηση δεν πρέπει, ως φαίνεται, να πληγούν- ακόμα και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης που βαρύνεται, μεταξύ άλλων, με το φιάσκο των “σκοιλ ελικικού” και τα προσβλητικά και σκανδαλώδη voucher τηλεκατάρτισης.

Εστία

Επί της ουσίας, τώρα, ο ανασχηματισμός Μητσοτάκη έχει υπονομευτεί πριν καν αποφασιστεί. Αποτελεί πολιτικό …κατόρθωμα και αποκαλύπτει πόσο εξωραϊσμένη επικοινωνιακά είναι η εικόνα της κυβερνώσας παράταξης.

Προαναγγέλοντας τις “διορθωτικές κινήσεις” ο πρωθυπουργός παρέλυσε, ουσιαστικά, το όποιο κυβερνητικό έργο και έστρεψε το ενδιαφέρον των υπουργών του στο πολιτικό lobbying και την ίντριγκα, προκειμένου να κρατήσουν τις θέσεις τους. Ανέδειξε, παράλληλα, τον ρόλο των εσωτερικών συνιστωσών και την ισχύ του Αντώνη Σαμαρά.

Άθελά (;) του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε πολύ τον πήχη των απαιτήσεων για τον επικείμενο ανασχηματισμό. Εάν, τελικώς, προχωρήσει σε ασήμαντες διορθωτικές κινήσεις με αλλαγές υφυπουργών θα αποδειχθεί ότι υπέκυψε στο τελεσίγραφο Σαμαρά και δεν θα κερδίσει ούτε καν το “θαύμα των τριών ημερών” που αναλογεί επικοινωνιακά σε κάθε ανασχηματισμό. Εάν αναλάβει το κόστος πιο γενναίων και ίσως δομικών αλλαγών είναι σφόδρα πιθανό να δυσαρεστήσει την “δημογεροντία” Σαμαρά και μια σειρά κορυφαίους υπουργούς.

Ενός κακού μύρια έπονται. Πράγμα περίεργο για μια κυβέρνηση που δημοσκοπικώς και επικοινωνιακώς επελαύνει, ένα μόλις χρόνο πριν την ευρεία εκλογική της νίκη…

Και ως κατακλείδα: Αυτό που μονότονα επαναλαμβάνεται ότι “ο ανασχηματισμός είναι προνομία του πρωθυπουργού” πρεπει να επαληθευτεί. Μην φτάσουμε στο σημείο να είναι προνομία του (πρώην) πρωθυπουργού…

About Author