Βερολίνο: Δεν υπάρχει άμεση σχέση της ελληνοϊταλικής συμφωνίας με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο από απόψεως Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας

Ως προσπάθεια υποβάθμισης της σημασίας της ελληνοϊταλικής συμφωνίας για την ΑΟΖ εκλαμβάνουν παρατηρητές την σημερινή (συμπληρωματική) τοποθέτηση της Γερμανικής κυβέρνησης. Το Βερολίνο χαιρετίζει μεν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία, όπως λέει, ξεκίνησε από το 2014, την αποσυνδέει, ωστόσο από τις σχετικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως  με τη συμφωνία Δένδια- Ντι Μάϊο “δεν υπάρχει άμεση σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο από απόψεως Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας

Στο σημερινό briefing των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου ( Regierungspressekonferenz ) δόθηκε συμπληρωματικά σε απάντηση ερώτησης από το briefing της Παρασκευής (12.06.2020) η εξής ανακοίνωση:

 Προσθήκη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τύπου (ΒΡΑ) στην Κυβερνητική Συνέντευξη Τύπου της 12.06.2020
Στο ερώτημα, πώς αξιολογεί η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση την βασιζόμενη στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, η οποία διευρύνει για μια ακόμα φορά την ελληνο-ιταλική ΑΟΖ και έχει συνέπειες και για τη Λιβύη και την πετρελαϊκή σύνδεση Λιβύης και Ιταλίας, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τύπου (ΒΡΑ) ανακοινώνει ότι:
«Το ακριβές λεκτικό της βασιζόμενης στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας συμφωνίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι τώρα. Από αυτήν την άποψη, δεν είναι δυνατή η λεπτομερής αξιολόγηση του περιεχομένου της. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση χαιρετίζει καταρχήν τις συμφωνίες εκείνες που ρυθμίζουν δεσμευτικά τα θαλάσσια σύνορα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Εξ όσων γνωρίζει η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, η συμφωνία είχε ήδη συνομολογηθεί το 2014 μετά από μακρές διαπραγματεύσεις και κατέστη πλέον δυνατή η επικύρωσή της. Από αυτήν την άποψη, δεν υπάρχει άμεση σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο από απόψεως Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Η δήλωση φαίνεται πως αποσυνδέει την συμφωνία από το θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου και τις εκκρεμότητες που έχει προκαλέσει η τουρκική προκλητικότητα, κάτι που ανησυχεί διπλωματικές πηγές στην Αθήνα.

About Author