Ν. Σύψας: Αν υπάρξει εφησυχασμός θα έχουμε κι άλλους Εχίνους

Για την έξαρση των κρουσμάτων στον Εχίνο και το αυστηρό  lockdown μίλησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας. Ο  καθηγητής ξεκαθάρισε πως δεν έχουμε ακόμη δεύτερο κύμα κοροναϊού στην Ελλάδα, ωστόσο αν υπάρξει εφησυχασμός θα το πληρώσουμε ακριβά.

Σχετικά με την περίπτωση του Εχίνου, ο κ. Σύψας ανέφερε ότι είχαμε μια «τοπική αναζωπύρωση και γι΄ αυτό ελήφθησαν τοπικά μέτρα. Υπήρξε συγχρωτισμός λόγω θρησκευτικών τελετών, αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί αν παραβιάζουμε τους κανόνες, όπως ήδη έχει γίνει σε παραλίες, μπαράκια κτλ. Ο ιός είναι ακόμα γύρω μας, αντισώματα δεν έχουμε, οπότε μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχουμε αντίστοιχους Εχίνους».

«Επτά ημέρες καραντίνας είναι αρκετές για τον κοροναϊό και θα βγει πολύ σύντομα σχετική ελληνική μελέτη. Σε δύο εβδομάδες θα δούμε τα αποτελέσματα. Είναι τυφλά τα κρούσματα κι εμφανίζονται ξαφνικά. Ήδη σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία έχουμε πολλά κρούσματα. Δεν έχουμε ακόμα το λεγόμενο δεύτερο κύμα του καλοκαιριού, αλλά είναι καμπανάκι ότι αν υπάρξει εφησυχασμός, θα μας επισκεφτεί το δεύτερο κύμα και στην Ελλάδα», τόνισε ο καθηγητής.

Αναφορικά με τους εκατοντάδες τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας, ξεκαθάρισε ότι «όλοι οι τουρίστες που έρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου κάνουν τεστ, όχι δειγματοληπτικά, αλλά όλοι τους, μέχρι το τέλος του μήνα. Εισαγόμενα κρούσματα θα έχουμε, αλλά θα πρέπει όσο το δυνατόν να το περιορίσουμε», κατέληξε μιλώντας στο Open.

About Author