Πρώτος στην λίστα των “διορθωτικών κινήσεων” του Μαξίμου ο Πέτσας- Γιατί τον “καίει” ο πρωθυπουργός

Το τελευταίο διήμερο κατεγράφησαν δύο πολιτικές πρωτοτυπίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Η πρώτη αφορά το γεγονός πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του -κατά την συνομιλία που είχε στο Ισραήλ με απετσαλμένους ελληνικών μέσων-, κάτι αναμφίβολα ασύνηθες, το δε δεύτερο αφορά στο γεγονός πως λίγες ώρες νωρίτερα τον πρωθυπουργό είχε διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας αρνητικά και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο σε σχετική ερώτηση.

Το πράγμα γίνεται ακόμα πιο “πρωτότυπο”, καθώς ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είχε “διαψεύσει” νωρίτερα τον Στέλιο Πέτσα που “διέψευσε” τον πρωθυπουργό. Είχε προαναγγείλει (Σκάϊ) τις αλλαγές στην κυβέρνηση μετά την 1η Ιουλίου. Είναι αδιευκρίνιστο εάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είχε πλήρη πληροφόρηση και προτίμησε μια τυπική διάψευση ή, απλώς, εάν διέπραξε μια ακόμα γκάφα από τις πολλές που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για “διορθωτικές κινήσεις” αντί ανασχηματισμού, ωστόσο φαίνεται πως μία από τις πρώτες “διορθωτικές” τέτοιες κινήσεις είναι να “διορθώσει” τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο απαλλάσσοντάς τον από τα καθήκοντά του. Η σκανδαλώδης υπόθεση με την διαχείριση του κονδυλίου των 20 εκατ. ευρώ σε μέσα ενημέρωσης -πολλά από τα οποία αποδεικνύονται ανύπαρκτα, άλλα εξαιρετικά χαμηλής επισκεψιμότητας ή αναγνωσιμότητας- μετατρέπεται και στο κύκνειο άσμα του Στέλιου Πέτσα και όλα δείχνουν πως το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να τον “κάψει” μετά την θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τμήμα του φιλικού στην κυβέρνηση Τύπου (“Καθημερινή”), αλλά ακόμα και κορυφαία στελέχη της Ν.Δ (Ντόρα Μπακογιάννη).

Την “έξοδο” του Στέλιου Πέτσα από την θέση του κυβερνητικού “πορτ παρόλ” έχουν προεξοφλήσει και οι ιδιοκτήτες των καναλιών και άλλων μεγάλων ΜΜΕ. Κι αυτό διότι θεωρούν πως η καμπάνια για την πανδημία προκάλεσε μια τεράστια στρέβλωση.

Η αντίδραση των “μεγάλων”

Μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί (που ανέλαβαν και το κύριο βάρος της προβολής) έλαβαν κατ΄αναλογία αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και κατ’ απόλυτο αριθμό πολύ λιγότερα χρήματα από προβεβλημένους παρουσιαστές των ίδιων καναλιών, ή δευτεροκλασάτους εκδότες με προνομιακή σχέση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αλλά και πρόσωπα που δεν γνώριζε κανείς μέχρι χθες.

Ο Στέλιος Πέτσας πιθανότατα δεν θα ανακοινώσει τον ανασχηματισμό -ίσως επιλεγεί να αναβαθμιστεί η Αριστοτελία Πελώνη αν και δεν θεωρείται ακόμα ετοιμοπόλεμη και αναζητείται άλλο πρόσωπο- και θα βρεθεί εκτός κυβερνήσεως για να ξεχαστεί η σκανδαλώδης υπόθεση. Στο παρασκήνιο δίνεται μάχη να αποφευχθεί κλιμάκωσή της που θα μπορούσε να προκαλέσει την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών, κι αυτό διότι προκύπτουν σαφώς ερωτήματα για την διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Όταν ένας υπουργός σπαταλά χρήματα των φορολογουμένων και τα δίνει χωρίς κανένα τυπικό και ουσιαστικό κριτήριο σε άγνωστα πρόσωπα που απλώς διαθέτουν ένα μη ενημερωμένο και χωρίς επισκεψιμότητα σάϊτ, το θέμα αγγίζει τα όρια των ποινικών κανόνων.

Η αποπομπή Πέτσα, φυσικά, φαινεται πως έχει αποφασιστεί για να μην συνεχιστεί η αντιπαράθεση και η κοινοβουλευτική διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς θα μπορούσε ενδεχομένως να αγγίζει και άλλα κεντρικά πρόσωπα στο Μέγαρο Μαξίμου που είχαν αποφασιστικό ρόλο και λόγο στην διαμόρφωση της λίστας με τα πάνω από 1.200 ΜΜΕ που χρηματοδοτήθηκαν -πολλά ύποπτα- από την καμπάνια Πέτσα. Ο τελευταίος θεωρείται απίθανο να “δείξει” άλλο πρόσωπο και μάλλον θα δεχθεί την…μοίρα του και θα αποχωρήσει ελπίζοντας, απλώς, να ξεχαστεί το θέμα και εν ευθέτω χρόνο να επιστρέψει.

Ολόκληρο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στο libre.gr

About Author